onsdag 16 oktober 2024

Månen 15.10 (i brist på komet)

Alla andra utom jag fotograferar C/2023 A3 (Tsuchinsan-ATLAS) just nu.
Det handlar alltså om den komet som är... eller ska vara... synlig om kvällarna i sydväst.

Här har det varit mulet. I går var det dock klar himmel... ända tills jag aningen sent kom på att jag höll på att glömma kometen och raskt drog iväg till Andra sjön (en av hamnarna i Nykarleby) för att komma bort från stadsbelysning, byggnader och träd. Kometen är nämligen ganska lågt ner redan när det skymmer och försvinner så småningom ner under horisonten.

När jag kom ner till Andra sjön hade några moln placerat sig olämpligt och någon komet fanns inte längre inom synhåll. Jag tog enstaka bilder av den gamla vanliga månen i stället. Den befann sig i molnfri sektor av himlen.

Hoppades på ny chans nu denna kväll (när detta skrivs) men lagom till skymningen seglade världens mest ogenomträngliga blymoln upp över himlavalvet.

Först om en vecka ser det ut att bli klart väder igen och vid det laget torde kometen tyvärr vara mera ljussvag.

I övrigt producerar jag för tillfället inte mycket nytt bloggmaterial.
"Fältsäsongen" är avklarad vad småkryp beträffar och "studiosäsongen" (dokumentation av insamlade döingar) borde börja ta vid. I nuläget är det dock illustrationsarbete som gäller för allt vad tygen håller och därmed kommer det med största sannolikhet att vara stiltje på bloggen en tid framöver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar