torsdag 17 oktober 2024

C/2023 A3 (Tsuchinsan-ATLAS) 17.10

Trodde det skulle vara kört med att kryssa kometen C/2023 A3 (Tsuchinsan-ATLAS) eftersom det hotades med moln flera dagar framåt.
Men så lättade molntäcket mot kvällen tidigare i dag och jag tänkte att det skulle vara läge att åka ut till Andra sjön (en av hamnarna i Nykarleby) för att kolla läget.
Men av olika tekniska orsaker bidde det inget av den utfärden och jag fick så lov att försöka få korn på kometen inne i stan bland alla störande ljus och hus i stället. 
Placerade mig intill älven vid Floraparken.

Synlig med ögat var den förstås inte. Så jag tog ett antal långa exponeringar i den riktning där den borde finnas och till slut blev det napp. 
Lite tur hade jag också för en del moln dolde tidvis kometen och dessa var inte synliga för ögat. Att "se" handlade enbart om att ta bilder och granska resultatet i kamerans skärm.

Kometen är inte längre så ljusstark som den varit och belysningen störde alltså en hel del. Men några halvdana dokumentära bilder blev det till slut ändå.
Mischön akåmplischt!

De första tre bilderna är tagna med 200 mm brännvidd och nedan är en bild tagen med 58mm (APS-C-sensor). Som vanligt kan de klickas upp och bli större.

Därefter passade jag på att ta en bild av fullmånen också. Den är ju i någon slags "supermåne-fas" just nu.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar