fredag 20 september 2024

Trädgården 5.7. Ichneumonoidea-lustigheter

Första bilden var en typisk backup på avstånd och - om så krävs - i dålig vinkel bara för att fästa insekten på kamerasensorn. Allt för ofta flyger insekterna iväg när man söker bättre kameraposition och därför riktar jag dokumentationssyfte inledningsvis vanligen kameran mot motivet och trycker av även om bildmaterialet inte är bra i fotografiskt hänseende. Även en dålig bild är en dokumentation.

Här stannade stekeln - en brackstekel (fam. Braconidae) i underfamiljen Doryctinae - kvar tillräckligt länge för att jag skulle få ett uppföljande fotografi i bättre vinkel. Därefter var den dock försvunnen.

Men när jag kikade på bildmaterialet i datorn (nu drygt två månader senare) noterade jag att det rör sig om två olika arter. Det är dessutom två olika arter i helt olika familjer. Bilderna är tagna inom en och samma minut och jag märkte aldrig att den första stekeln försvann och den andra dök upp. Relativt lika är de som synes. 

Det föranledde några extra sekunder av hjärngymnastisk aktivitet för att reda ut om de synliga skillnaderna kunde bero på någon fotografisk effekt. Men så är ju inte fallet. Fotografiska effekter ändrar t.ex. inte vingnervaturen.

Stekeln ovan är Spathius exarator (bättre bild här).

Stekel nummer två är alltså ingen brackstekel. Det är en brokparasitstekel (fam. Ichneumonidae) och bättre bildmaterial på denna hade varit synnerligen prima. 
Stekeln torde tillhöra släktet Odontocolon (underfam. Xoridinae, vedparasitsteklar) med tanke på allmänt utseende och den tagg man kan skymta under bakbenslåret. Möjligen kan man ana en för några arter karakteristisk fåra på mellanbenstibian (skenbenet) vilken ger tibian ett "vridet" utseende. Men helt säker är jag inte.
Stekelns litenhet gör att jag har misstänkt O. punctulatum men vågar inte utesluta O. dentipes. Bäst vore det att se stekelns mellankropp i profil. Bakbenshöfterna känns dock ljusare än vad som nämns i artbeskrivningen för båda arterna. O. dentipes ska dock ha helsvarta höfter.

 

Referenser:

Johansson, N.
Revision of the Swedish Species of Odontocolon Cushman, 1942 (Ichneumonidae: Xoridinae) with the description of a new species and an illustrated key to species. 
Entomologisk Tidskrift 141 (1–2): 23–42. 2020. ISSN 0013-886x.

SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: Odontocolon. https://artfakta.se/taxa/1014908


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar