lördag 4 februari 2023

Gårdskrysset 2023

Bloggen är helt ur fas. Här levererar jag resultatet från årets gårdskryss en hel vecka för sent ackompanjerat av random viltkamerabilder tagna några veckor tidigare.

Min gårdskryssartimme inleddes 11:30 på söndagen 29.1.

De flesta fåglarna som frekventerat matningen började försvinna veckan innan gårdskrysset. Det berodde sannolik mest på att matningen av logistiska skäl (läs slarv) var tom ett par dagar och att fåglarna sålunda tyckte det var god idé att söka sig till andra matningar. Dessutom var vädret ganska varmt och då har matningen rent generellt färre besökare. 

När matutbudet blev återställt mot slutet av veckan var det inte många som lockades tillbaka i tid för gårdskrysset. Nåväl... det är ingen tävling, men det hade förstås varit fint att få registrera ett för vintern mer återspeglande antal arter och fåglar. 

Årets resultat:

Turkduva. 1 st. Ett stationärt par huserar i kvarteret. Var den ena höll hus vete katten... eller jag hoppas ingen katt vet. Nu en vecka senare kan tilläggas att vi, än så länge, inte sett båda duvorna samtidigt sedan den där gårdskryssarhelgen. Om det är bristande observation eller något annat återstår att se.
Kaja. 16 st. Stabilt gäng som ibland är fler än så. Uppemot 30 kajor samtidigt har varit det räknade maxantalet denna vinter.
Skata. 1 st. Den ena ur kvartersparet gav sig till känna under observationstimmen.
Talgoxe. 2 st. Har varit 4 - 8 st tidigare under vintern.
Blåmes. 2 st. 4 - 6 st brukar det röra sig om denna säsong.
Pilfink. 2 st. Anmärkningsvärt bortfall. Normen har hittills varit ett brunt gytter bestående 20 - 25 pilfinkar.
Grönfink. 5 st. Grönt gytter har också ofta förekommit. Flocken som uppehållit sig vid matningen har vanligen varit närmare 30-35 fåglar stark.
Koltrast. 1 st. En ensam hane håller stången. Före julhelgen var det som mest tre koltrastar.

Åtta arter och 30 individer är därmed årets siffror.

No shows:

Sparvhök. Brukar passera lite nu som då och gjorde det faktiskt tidigare samma morgon. Den observationen kommer inte med i statistiken eftersom jag just då inte var riktigt redo för en ihållande timme av observation.
Större hackspett. Besökte matningen återkommande runt jul och nyår. Både en hona och en hane hittade hit. Har inte syns till sedan början av januari.
Kråka. Finns i kvarteret men vägrade av någon anledning synas under observationstimmen.
Bergfink. En art som vanligen inte observeras vid den här matningen förrän mot våren. Endast en gång, 2019, har bergfink noterats under gårdskrysset. Den gången var det en skraltig hane. 
Runt jul och nyår fanns två hanar tillsammans med grönfinkarna och gulsparvarna. 
Gråsiska. Sporadisk. Dyker tidvis upp i mängd men är oftast frånvarande under långa tider. Det senare gäller för denna vintersäsong.
Domherre. Ett litet gäng på ca 6 - 8 fåglar besökte matningen nästan dagligen före jul. Sedan dess har de inte observerats.
Gulsparv. Ungefär 20-30 gulsparvar höll sig på gården fram till veckan innan gårdskrysset.






















Här är fjolårets gårdskryssinlägg med länkar till föregående upplagor och här nedan är statistiken i tabellform.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar