Genomgången av sommarens insamling är allt annat än färdig och det är många behållare med totalt osorterat material som återstår. Då handlar det dessutom bara om en grovsortering samt enkel preparering i form av limning på kartonbitar samt placering i specifik låda enligt taxonomisk tillhörighet. I går stötte jag på en ask innehållande några [insamlings]rör som inte alls hade med de ur växthusen insamlade insekterna att göra.
I ett av rören fanns en loppa jag hade glömt bort. Loppan dök upp vid köksbordet i somras och kom troligen in med hjälp av husets jycke.
Vissa loppor kan vara en aning svårbestämda och det verkar finnas drygt 50 arter i Finland. Den här hör till de som är lätta att artbestämma eftersom den (hos oss) är ensam om att ha endast enstaka tänder i såväl kammen framme/nere på huvudets sidor som kammen på pronotums bakkant (i "nacken"). Då landar man nämligen på Archaeopsylla erinacei (1).
Nämnda kamtänder är hos arten reducerade och varierar mellan en till tre på vardera sida både på huvudet och pronotum. Här syns tre tänder på huvudet och två på var sida uppe på pronotum. Hos vissa kan pronotumtänderna saknas helt (2).
A. erinacei har inget svensk namn, men när den väl får ett sådant tippar jag igelkottloppa är en lågoddsare. Den är nämligen specialiserad på just igelkottar vilket för övrigt det vetenskapliga artnamnet också avslöjar. Loppan kan dock återfinnas på bl.a. hundar och rävar även om det bara är tillfälligt då dess reproduktion enbart sker i igelkottens bo.
Släktet Archaeopsylla (fam. Pulicidae) inbegriper hittills endast två beskrivna arter. Den andra arten, A. sinensis, är en östasiatisk art. A. erinacea finns i två underarter och här uppe i Norden är det nominatformen A. e. erinacei som gäller.
Detta exemplar är intorkat och alltså inte placerat i sprit. Bakkroppen är därför tillplattad. Om någon undrar varför jag tagit två lateralbilder av hela loppan så handlade det bara om att kolla lite olika effekter med vit, respektive grå bakgrund. Båda bilderna fick komma med i inlägget. Något störande med det vita hörnet i den grå bilden. Det är förstås kartongbiten som spökar. Vill man använda grå bakgrund borde man ha grå kartong. Det är svårt att få tag på och man måste i princip stansa ut sådana själv ur rätt typ av papper. Känns som om jag borde sikta in mig på att skaffa stans och papper ågon gång i framtiden. Stansarna finns dock inte precis i den lokala butiken och verkar inte ens finnas inom EU. Jag har letat.
Referenser:
1.
Handbook for the identification of British insects. Vol. 1. Part 16. Siphonaptera
F. G. A. M. Smit.
Royal Entomological Society of London.
2.
A. Zurita et al.
Morphological, biomedical and molecular characterization of Archaeopsylla erinacei (Bouché, 1835)
Bulletin of Entomological Research, 2017
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar