"Varför testade jag inte fotografera "antennhammarkänselmojängerna" arterna i släktet Pimpla har?" tänkte jag när jag hade stuvat undan Pimpla turionellae och P. flavicoxis efter dokumentationen i december förra året.
"Antennal hammers" är vad de kallas på engelska (ref.) och de är känselorgan (sensilla) som hos vissa parasitsteklar används för att lokalisera och bedöma värddjur med hjälp av vibrationer. Stekeln kan på lite olika sätt skapa vibrationer - t.ex. genom att hastigt knacka med antennerna mot underlaget - och samtidigt "lyssna" efter "ekot" med nämnda känselorgan. Steklarna kan förstås också känna av vibrationer orsakade av värddjuret själv. Dessa "antennal hammers" ser olika ut hos olika släkten och de sitter på lite olika ställen beroende på hur de används. Det ska tilläggas att parasitsteklar också har vibrationskänsliga organ på frambenen samt att olika taxonomiska grupper har lite olika lösningar för hur de skapar och registrerar vibrationer.
Hos arterna i släktet Pimpla finns dessa "hammare" längst ut på antennspetsarna i form av en grupp tätt placerade korta, tjocka "hår" med en liten "grop" i ändan. Min möjlighet att få tillräckligt bra förstoringar är alldeles för begränsad för att man verkligen ska se dem, men de skymtar i alla fall som några gulbruna "kuddar" längst ut på antennerna.
De två bilderna ovan är från det här exemplaret av P. flavicoxis och bilden nedan är från denna P. turionellae.
Exakt vad som skett med näst sista segmentet på den ena antennen ovan vet jag inte. Ser ut som om den fått en skada som sedan läkt ihop.
Referens:
The Braconid an Ichneumonid Parasitoid Wasps. Biology, Systematics, Evolution and Ecology
Donald L. J. Quicke
Wiley Blackwell 2015.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar