onsdag 19 juli 2017

Stor dos silltrut

Fortsätter på samma tematik som i föregående inlägg. Den här gången är det dock den egentliga huvudrollsinnehavaren som får ta plats på scenen.

Dessa bilder kom ju nämligen till under min medverkan i en av  årets silltrutringmärkar-räder ut till några kolonier i den lokala skärgården.

När tillfälle gavs tog jag fotografier av de vuxna trutarna i luften ovanför. Med lite tur råkar man "fånga" en trut som har läsring.

Bingo! Silltruten här ovan är ringmärkt men sista bokstaven/siffran syns ej. 

Här kom allting med. Denna trut är 17 år och ringmärktes utanför Jakobstad då när det begav sig år 2000.

17 år är en respektabel ålder men trutar kan i allmänhet bli förhållandevis gamla när det vill sig väl. Just silltrut lär ha ett dokumenterat åldersrekord på 34 år. Den genomsnittliga åldern verkar enligt denna sida vara 15 år (silltrutar i Storbritannien & Irland).

Här är ytterligare en ringmärkt individ. Tyvärr fick jag inte heller här tillräckliga bilder av läsringen för identifikation. 

Inventeringen har - vad jag förstått - visat på ett ganska hyfsat år. En del döda ungar påträffades i början av juni och dessa ska analyseras.

Utöver eventuella giftbekymmer besväras kolonierna av en gråtrut som specialicerat sig på fågelungar. Vissa individer får för sig att göra så.

Den långa kalla försommaren verkar i alla fall inte nämnvärt ha påverkat årets uppfödning.

Även detta år ses ljusmantlade exemplar i ena kolonin (den till vänster).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar