lördag 1 juli 2017

Att fotografera bin i blommor alltså...

Bin som jagar pollen är lagom lätta motiv. När de inte stressar hysteriskt mellan blommorna borrar de ner sig så mycket det bara går bland ståndare och pistiller.

Hur hade biet ens tänkt att jag skulle lyckas fixa en vettig bild? Minsta lilla paus dög minsann inte. Nej, ett konstant bökande nere i maskrosen var tydligen enda aktiviteten i det  här biets hjärna.

Vad är det för ett bi då? Inte helt lätt att se förstås. Men man kan skymta delar av de båda fläckarna med tätare ljus behåring framför vardera facettögonen. Det visar att det är fråga om ett sandbi (Andrena). Resten av kroppen och behåringen understryker släktet i fråga.

Nu finns det ju ett antal sandbin med med denna färgteckning. Men baserat på graden av behåring på respektive kroppsdelar, de inbördes färgerna och hårens längd, så pekar allt i riktning mot Andrena haemmorrhoa - trädgårdssandbi. Inledningsvis vara jag smått osäker och velade mellan trädgårdssandbi och A. fucata (hallonsandbi). De är relativt lika, båda flyger nu och båda är vanliga (på en skala). Hallonsandbi har dock normalt tydligt hårigare tergiter (plåtarna ovanpå bakkroppen). Att det är trädgårdssandbi fick jag också bekräftat av mer säkra bi-kännare.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar