torsdag 13 april 2017

Stekelhotell

Under gårdagen hade jag glädjen att få hålla låda i ämnet stekelhotell i samband med att Ostrobothnia Australis hade månadsmöte.

Faktum är att det - hemma hos mig - är mera prat och mindre verkstad när det kommer till konstruktion av dessa stekelbon. Jag har helt enkelt själv inte särskilt många stekelhotell. Till stora delar beror detta antagligen på att byggnaderna här hemma (och hos grannarna) är gamla, fulla av skrymslen, hål och vrår där småkryp kan husera. Därigenom finns det även relativt gott om ställen där diverse solitära steklar kan bygga bon (ägg-/larv-celler). Dessutom finns det en hel del naturliga flyghål av trälevande skalbaggar. I den här trädgården sparas gamla träd.

Men några enstaka har jag tillverkat. En orsak till detta var förstås att erbjuda fler alternativ, men kanske främst för att ge mig själv större möjlighet att ha lite kontroll över vem som huserar i hålen. Med många bon samlade på åtkomliga ställen har man förstås bättre överblick.

Senaste sommar byggdes det här "skåpet" med utbytbara batterier av borrade hål och knippen av växtrör. Flera av rören har dock rasat ut under vintern.

Klabbarna (Salix fragilis 'bullata') som användes var inte helt torra och det är inte så lyckat när hålen borras. Tror inte träslaget i sig är att rekommendera heller. Borrhålen fick inga rena väggar/skär då fibrerna revs ut och lindade sig runt borren. Ska byta ut klabbarna till kommande sommar eftersom orediga hål inte gillas av spekulanterna. Hittills har inte särskilt många hål blivit nyttjade, men så brukar det inte sällan ta tid för de små att etablera sig i nybyggda områden.

Lördagen 22.4 fortsätter OA med hotellbranschen i form av ett byggarjippo (se nedan). Jag kommer att vara på plats även då och det blir helt säkert några givande timmar med gemensam bygg-yra. För även om det är enkelt att konstruera och bygga själv, så finns det givetvis en svårslagen charm i att samlas och göra saker gemensamt. 

Deltagarna bör ha med sig eget byggmaterial. Mera info (och anmälningar) enligt kontaktuppgifterna nedan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar