söndag 2 april 2017

Gårdsgropen är hittad

Bloggen har fått lite täckvävar-anhopning med de senaste inläggen och de har belyst knepigheterna med att artbestämmma dessa ifall man inte går längre än att bara ta fotografier av dem.

Tack och lov finns det täckvävare som är relativt enkla att arta trots att de håller sig med samma mörka och röda färgkombinationer som tusentals andra. Visserligen är det då bara det ena könet - nämligen hanarna - som uppvisar kännspaka arttypiska drag. Så för honorna är det fortfarande en närmare undersökning som gäller i fall man tänkt behäfta fyndet med ett namn.

Många släkten bland täckvävarna inbegriper hanar med specifika huvudformer. Några enstaka sådana har synts på den här bloggen tidigare. Här är ytterligare en.

Dess vetenskapiska namn - Diplocephalus cristatus - kunde översättas till något i stil med dubbelhövdad tofsbärare. Den har dock fått populärnamnet gårdsgropspindel på svenska.
Huvudregionen är utdragen framåt och uppåt. Ute på de båda valkarna sitter en rad hår som lustiga ögonbryn. Tyvärr syns de inte särskilt bra på dessa bilder. Vad man kan se av palperna (som alltid är arttypiska) bekräftar de artbestämningen.

Det är kanske inte så många registrerade fynd i Finland men arten är knappast ändå ovanlig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar