söndag 15 september 2013

Ur arkivet: Stora vårtbitare

I juli/augusti 2004 befann jag mig på en workshop i södra Italien - Närmare bestämt en liten ort som heter Montescaglioso ca 30 km från kusten mitt inne i "hålfoten".

Det året var det en invasion av dessa vårtbitare som jag tror är arten Decticus albifrons
Kroppslängden är kring och lite drygt 4 cm men då tillkommer vingar och på honorna det långa äggläggningsröret. Det är med andra ord ganska stora insekter det handlar om.

Snubblade idag över dessa (och flera andra) gamla bilder. Eftersom jag de senaste dagarna inte hunnit producera så mycket nytt passar jag istället på att lyfta fram det här arkivmaterialet på bloggen.

Vårtbitarna var inte särskilt bra på att flyga. De tog liksom fart och krockade sedan i allt och alla när de försökte ta sig fram genom stadens trånga gator.

Bildmaterialet är fotograferat med min första digitala kamera - en Sony DSC f717 - som jag fortfarande har kvar. Det var en kamera jag verkligen gillade. Optiken är riktig bra och funktionerna (inställningsmöjligheterna) är tillräckliga. Dessutom har den ett vridbart bakstycke som är användbart och positivt i många situationer. Man kan kanske idag småflina åt de 5 miljoner pixlarna men kvaliteten räcker till rätt långt ändå. När kameran köptes var fem miljoner en hel del.

Efter ett par dagar kom ett skyfall och det var inte så lyckat för vårtbitarna. De dog i mängder och ställvis var det närmast drivor av dem (och andra kryp) på gatorna.

En pappersgeting - släktet Polistes - förser sig med matbitar. Flera exemplar av en liten röd myra är också på plats.


Här är det några svarta myror som städar.

En något mindre och grönare vårtbitare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar