måndag 20 maj 2013

Liten men kanske störst

Trädgårdsrödmyra - Myrmica rubra - (ettermyra, eitergadd, röfrättar, el. kanske röfrettar) är sannolikt den numerärt största enskilda arten i vår trädgård. 
Man kan kanske tycka att de är besvärliga trädgårdsinvånare. Deras bon dränerar rabatten, deras stick svider rejält men de konsumerar också massor av andra småkryp. Myrorna är med andra ord en god hjälpreda i kampen mot de småkryp vi kallar skadeinsekter.

Håller på att testa olika blixtdiffusor-lösningar och jagade myror med kameran. Som synes var dagens diffusor för skarp men nya konstruktioner är på gång. Det finns beprövade modeller och jag är på väg att bygga en sådan.
Aktiva myror i varmt väder är förresten inte helt lätta att hinna med. När skärpedjupet dessutom är en millimeter produceras en hel del spillbilder. Tack för digitala kamerasystem!


Trillium erectum blommar just nu. Precis när denna bild togs landade en fantastiskt vacker fluga på bladen bredvid. Den hade tät, gulockra behåring - nästan sammetsaktig - och lyste upp i grönskan. Då tog kamerans batteri slut och reservbatteriet som jag påpassligt nog hade i fickan var inte laddat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar