Jag börjar bli obehagligt förutsägbar.
Det blir helg, jag passar på att åka ut för att få avbrott i det myckna skrivbordsarbetet och vart vinglar jag iväg?
Jo Bådaviken förstås!
Borde jag skärpa mig och ta del av andra vyer ens en gång per månad?
Så här såg det ut mitt på dagen.
Någon enstaka grad på minussidan och nordlig vind
Vinden har fört in is i Torsöfjärden. Jämför med motsvarande bild tagen en vecka tidigare (sista bilden i inlägget).
Ute i den öppna delen av viken var det ingen större vits att spana. Där finns i nuläget inget som rör sig mitt på dagarna annat än vassvipporna i blåsten (se tilläg längre ner). Men inne i strandskogen försökte jag traditionsenligt få korn på småfåglarna.
Första fågeln jag såg var denna talltita i färd med att undersöka alla skrymslen på en björk.
Flera andra fåglar hördes.
Alla mesarna utom stjärtmes - som egentligen inte heller är en egentlig mes - kvittrade här och var på distans.
Talgoxe, blåmes, svartmes och tofsmes. Tyvärr kunde jag inte se någon av dem på närmare håll och de båda sistnämnda såg jag inte alls. Hade gärna velat ha dem på sensorn då det är länge sedan sist. Svartmes har jag dessutom inga vettiga bilder på alls.
Ja alltså det där med stjärtmes...
Stjärtmesar (fam. Aegithalidae) är numera placerade i en lite annan taxonomisk gren än de egentliga mesarna (fam. Paridae).
Samma kunde sägas om skäggmes som inte heller den är en egentlig mes.
Skäggmes är potentiellt kryss i Bådaviken och det finns äldre observation av den på platsen. Jag har dock aldrig påträffat arten i området. Annars är ju onekligen det en art som skulle kunna vara det där "något som rör sig ute i viken" just nu.
En vacker dag kanske den återkommer. Jag brukar med jämna mellanrum ta några rundor i vassen för att kontrollera läget.
Andra som hördes men inte visade sig denna dag var trädkrypare och kungsfågel.
Det soliga och fina vädret tynade bort. Med nordanvinden drog en molnfront fram över himlen. Vindstyrkan ökade, temperaturen gick ner och jag började känna mig kall pga. slarvigt planerad klädsel.
Med telegluggen (Canon RF 200-800) som enda medhavd optik tog jag spontant några bilder av dessa lavar.
Tänkte att jag i alla fall kunde komma hem med något nytt kryss vad artdokumentation beträffar. Det är ju rätt enkelt med tanke på att jag inte dokumenterat exempelvis lavar i någon nämnvärd utsträckning än.
Några ovanligheter handlar det inte om.
Trädet glömde jag artbestämma. Men ett "ordinärt" lövträd i den skyddade strandskogen är det i alla fall.
Bilden ovan visar vad som troligen är mjölig trattlav, Cladonia coniocraea.
På samma stam fanns dessa bägarlavar vilka har lite annan karaktär än de i föregående bild. Det här skulle med sitt lite annorlunda utseende eventuellt kunna vara den närbesläktade arten skuggbägarlav, C. ochrochlora. Arterna är dock svåra att skilja från varandra och inte ens helt och hållet separerade enligt gjorda DNA-analyser. Med andra ord lite tveksamt om det här är representanter för båda "arterna" eller endast den ena.
Frågan är om de kan förekomma så nära varandra eller om det bara handlar om den enskilda artens utseendevariation. Jag avvaktar, har frågan uppe i en lav-grupp och återkommer om svar erhålles av expertisen.
När jag cyklade hem blev det närmast "snöstorm". Den passerade ändå snabbt och bara en kort stund efter hemkomsten lyste solen åter. Den kalla nordanvinden bestod och temperaturen föll ytterligare några grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar