söndag 6 september 2020

Korsspindelsäsong. Dokumentation 13.8-4.9

Nu är det dags att zooma in på trädgårdens korsspindlar. Jag har inte inventerat antalet i den bemärkelsen att jag letat och räknat intensivt. Men någonstans kring 20 spindlar har jag i alla fall noterat bara genom att snabbt göra en runda i trädgården efter mörkrets inbrott med ficklampan i högsta hugg. 

Ungefär hälften av dem är små och ska övervintra till nästa säsong. Jag har inte fotograferat alla jag hittat. En del av de små har jag inte bemödat mig att dokumentera och så är det några som sitter illa till för kameran. Men här kommer i alla fall ett gäng bilder på lite olika individer. Jag brukar ha för vana att dokumentera dem för att få bild på variationen i färg.

Inzoomning ja... bilden ovan är bara en hårdare beskärning av första bilden. Det är en liten individ i ett litet nät på vårt garage.

Spindel nr 2 (ovan) sitter också på garageväggen. Även den är en liten spindel som har ett år kvar.

Spindel nr 3 (ovan och de två följande bilderna) sitter inne i en gammal konservburk som är en del av ett "vindspel". Nätet har den vävt mellan burken, några växter på marken och en havtornsbuske en bit bort. Den här honan vaknar generellt ganska sent på kvällarna för att väva om sitt nät och ofta sitter hon fortfarande en bit in i konservburken när jag kommer på besök. Första bilden tagen 13.8.



16.8 (ovan) var hon dock ute och paketerade ett byte - eller så var det ett redan paketerat byte som skulle ätas. Hon har på tre dagar fått en aningen större rondör.

4.9 (ovan) har hon fått en betydligt större bakkropp. Medan jag var ute satt hon hela tiden inne i sin konservburk.

Två meter från konservburkshonan sitter den här honan (ovan) på sydsidan av ett växthus. bilden är tagen 13.8. Då satt hon under takkanten och tryckte.

4.9 (ovan och nedan) hade även hon växt till sig. Hon är något större än sin granne.

Hon vägrade vända ryggen mot mig, men en slags porträttbild fick jag i alla fall. Hon jobbade simultant med att väva nytt fångstnät och äta av en fluga.

13.8 fotograferades den här honan (ovan). Hon var storleksmässigt som föregående och hade sitt nät i en pergola några meter bort från de föregående. 4.9 kunde jag inte upptäcka henne. Hon har en äggsäck i ett rabarberblad som nätets ena ramtråd är fäst vid. Nätet är oreparerat och eventuellt har hon redan strukit med.

På sydsidan av uthuset finns/fanns denna hona (ovan). Hon har som synes ett mer grafiskt mönster med större inslag av mörkbruna toner. Bilden togs 13.8 och jag letade inte efter henne 4.9.

Inne i trädgårdens andra växthus har en av korsspindlarna (ovan) uppehållit sig hela andra halvan av sommaren. Hon är inte särdeles stor och ska antagligen övervintra. fotografiet taget 13.8.

Spindel nr 8 (ovan) i det här inlägget är en medelstor hona i brokigare kontraster. Hon torde dock vara i ärd med att lägga ägg ännu i höst om hon bara träffat någon friare. Bilden fotograferad 4.9.

4.9 fotograferade jag den här honan (ovan) som placerat sig mellan spindeln i konservburken och grannen två meter bort på växthusväggen. Just där var det då alltså ganska trångt mellan de stora honorna. Som synes är hon ganska jämnt tecknad.

19.8 dokumenterade jag dessa två. Jag har inte sett till honan efter det och jag råkade stöta till trådarna i dokumentationsögonblicket så de blev en smula blyga och drog sig tillbaka. fotograferandet inbegrep nämligen manövrer på och med en stege.

Hanen var innan dess förstås i full färd med att vifta och knycka i nätet på ett alldeles övertydligt sätt för att skicka signaler om att han är en superb partner. Korsspindelhanar tycks ha en chans på kanske 40-50% att klara sig helskinnade vid dylika tillfällen.

Måhända kommer det fler och uppföljande inlägg med korsspindlar ännu den här hösten. Vi får se hur mina fortsatta korsspindelmöten ser ut och om det uppstår något som är värt att nämna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar