onsdag 10 oktober 2018

Tornseglarfluga

Har de senaste veckorna kollat genom några insamlade småkryp som inte nålats och dokumenterats. Jag samlar ju egentligen bara självdöda kryp, men den här gången handlade det om några undantag i form av sådana som levde när jag påträffade dem.

Här är således ett av dessa kryp. Det är en tornseglarfluga - Crataerina pallida - som vandrat iväg från sitt tillhåll i ett tornseglarbo pga. att fåglarna inte hade någon häckning i boet. Eftersom dessa flugor är strängt bundna till tornseglarna har flugorna i sådana lägen inget annat val än att söka sig till andra bon. Jag skrev en del kring ämnet i detta inlägg 2015.

Oddsen för att den här flugan skulle lyckas ta sig till ett bebott tornseglarbo var mikroskopiska och jag beslöt således lägga beslag på den redan dödsdömda insekten. Någon könsbestämning har inte gjorts. 

Jämfört med tornseglarflugan i det tidigare länkade inlägget är den här individen blekare och bjuder på en del gröna skiftningar i sin färgsättning. Visserligen är bilderna på den tidigare flugan en gnutta underexponerade, men skillnaderna finns där oberoende.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar