onsdag 3 oktober 2018

Ur silkestott. Del 1.

19.6 samlades denna ullboll av insektsproducerat silke in. Den var fasthäftad på undersidan av bladet på en brännässla (Urtica dioica). 
Dylika konstruktioner är tillverkade av steklar i underfamiljen Microgastrinae (fam. Braconidae. Bracksteklar) och innehåller steklarnas kokonger.

Dessa steklar angriper fjärilslarver och beroende på art har de sina specialiceringar gällande värddjur. När fjärilslarven börjar vara uppäten och stekellarverna är klara att förpuppa sig, tränger de ut ur sin värd och konstruerar kokonger av silke i vilka de förpuppas. Utseendemässigt skiljer sig kokongerna en del mellan olika arter. Vissa spinns enskilda från varandra och vissa skapar en dylik boll med luftigare lurv runt kokongerna. En del har gulaktiga toner och andra är helt vita som denna.

Ungefär en månad senare kläcktes pupporna. Jag hade ursprungligen tänkt spara några enstaka för närmare koll, men dumt nog glömde jag bort behållaren några dagar och typiskt nog kläcktes de precis då. Givetvis dog de tyvärr ganska snabbt och jag hade försummat möjligheten att släppa ut dem. Den stekel som är på bilderna har som synes kastat veven medan den försökte krångla sig upp genom silkestrådarna.

Totalt 33 steklar kläcktes. Bildernas 3,5 mm lilla stekel är dock den enda av de ursprungliga Microgastrinae-larverna som en gång spann kokongerna. Resterande 32 individer är hyperparasitoida brokparasitsteklar i underfamiljen Cryptinae (kokongparasitsteklar)... eller möjligen Phygadeuontinae beroende på vilken taxonomi-skola man lyder. De presenteras i ett kommande inlägg (del 2)

Jag har inte tråcklat ut stekeln ur silket. eventuellt gör jag det i något skede för att kunna dokumentera fler detaljer och förhoppningsvis därmed även komma fram till vad det är för släkte. Dels vore det prima att få fotografera vingarna och dels förstås också kontrollera kön. Är det en hona finns ju chans att ovipositorn kan ge ledtrådar. När det är gjort lägger jag säkert upp bilderna här på bloggen.

Microgastrinae är en stor grupp av små, oftast svarta, steklar som inte för så mycket väsen. Mestadels konfronteras man med dem just genom deras silkeskokonger som ofta återfinns på diverse olika blad, grässtrån eller andra ställen där deras värddjur - fjärilslarver - ätit sig fram genom tillvaron.

Edit. 28.12.2020. Enligt Vladimir Žikić är arten högst antagligen Cotesia vanessae. Artbestämningen delvis baserad på silkesbollens form och färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar