tisdag 4 september 2018

Tegelröd ängstrollslända

En kort utflykt till Bådaviken senaste söndagskväll gav inte särskilt många artkryss. Några nya sådana var det heller inte fråga om.

Mestadels handlade det om några standardtrollsländor som t.ex. tegelröd ängstrollslända - Sympetrum vulgatum. Det torde vara den vanligaste av trollsländorna vid Bådaviken den här tiden på året. Hanarna är överlag röda och honorna går i mer dämpade röda toner kombinerat med individuella skiftningar av grönt, brunt och/eller en smula gult.  

Dokumenterandet försökte jag utföra med mitt gamla Canon FD 200 f4 Macro-objektiv. Som jag skrivit tidigare är det ett aningen svårarbetat objektiv och någon riktigt kompis med gluggen i fråga är jag inte än. Men vid fotografering av stora insekter är det för tillfället det mest lämpliga jag har. Dessutom är det teoretiskt bra för exempelvis lättskärrade trollsländor eftersom 200 mm tillåter ett visst arbetsavstånd. Jag får dock skruva up ISO ordentligt för att kunna få någorlunda lämplig bländare för tillräckligt skärpedjup och samtidigt så pass kort slutartid att rörelseoskärpa undviks. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar