fredag 3 augusti 2018

Snabbkvalster med historisk koppling

Brukar du se små röda prickar hålla hög hastighet i krokiga banor på blad, stenar, marken, trädstammar, husväggar och you name it? Det är säkerligen ett kvalster i familjen Anystidae du då bevittnar.

Kroppslängden på ett sådant kvalster är bara en dryg millimeter

Ska vi glömma Pheidippides? Ni vet han som år 490 före Kristus skubbade från Marathon till Athen med bud om seger. Han lär förresten ha sprungit 222 km (från Athen till Sparta) dessförinnan och gjort det på två dygn. Men bedrifterna av denne Hemerodromos (professionell löpande budbärare) bleknade när romerska historikern Plinius den äldre senare beskrev två andra flyfotade springpojkar. Det handlade om Alexander den Stores budbärare Philonides och den spartanska löparen Anystis som knatade den 248 km långa sträckan mellan Sicyon och Elis på en enda dag.

När senatorn och entomologen Carl Heinrich Georg von Heyden (Tyskland) 1826 myntade släktnamnet Anystis till dessa kvalster hade han nog den spartanske löparen i åtanke. Det är ju omöjligt att se Anystis-kvalstren utan att hänföras av deras intensiva springande.

Bildens Anystis knaprade på något som verkar vara ett nästan tömt bladluskadaver. On kvalstret själv nerlagt bytet eller om det är opportunistiskt asätande vågar jag inte säga.

Den ständigt återkommande följdfrågan är ju om det är möjligt att ha någon kvalificerad artgissning. 
Jag vågar inte gissa. 


Referenser:


Running Through the Ages.
Edward S. Sears
McFarland & Company Inc., Publishers. 2001


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar