tisdag 18 juli 2023

Trädgården 11.6. Pamphilius sp.

I Finland finns 32 arter spinnarsteklar (fam. Pamphiliidae).
Här är första trädgrådskrysset av en sådan.

Släktet är Pamphilius och jag har viss misstanke om att det kan tänkas vara P. sylvaticus men hyser osäkerhet angående möjligheten att faktiskt artbestämma denna på basis av dylika fältbilder.

De olika arterna i släktet äter blad av specifika träd och buskar. Trädgården inhyser ett flertal olika träd- och buskarter vilket gör att jag inte får någon riktig ledtråd den vägen.
Nämnda P. sylvaticus lever bl.a. på rönnar (Sorbus spp.), slån (Prunus spinosa) och hagtornar (Crataegus spp.). Hagtorn och rönn finns i trädgården. Jag borde söka efter de ihoprullade bladen där larverna äter för att se om jag får napp den vägen. Skulle jag då hitta en spinnarstekel-larv finns förstås inga garantier för att det är samma art som på bilderna. Men en del indikationer kunde man i alla fall få gällande artbestämningen.

Redigering 9.5.2024: Efter år av ältande beställde jag nyligen hem Sawflies of Europe (Jean Lacourt, NAP Editions, 2020). Med boken i hand har jag nu kört dessa bilder genom dess artbestämningsnyckel. Så vitt jag kan notera råder det inga tvivel om att arten är P. sylvaticus.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar