söndag 9 maj 2021

Bådaviken 1.5. Del 5 - Hårig smalmyra

Jag kan inte begripa varför jag tog så fruktansvärt få och dåliga bilder på smalmyrorna som plötsligt dök upp när jag sållade förna vid roten av en liten al. I synnerhet av drottningen blev bildmaterialet pinsamt skralt.

Myrorna var tröga och uppenbarligen ännu inte särskilt bekväma i den något mediokra temperaturen för dagen.

Artbestämning kan trots allt göras och det rör sig om hårig smalmyra - Leptothorax acervorum. Detta kan konstateras eftersom det går att skönja utstående hår på arbetsmyrans bakben. Alternativet är tallsmalmyra (L. muscorum) som dock saknar dessa hår.

Drottningen (de två första bilderna) skulle i teorin kunna vara snyltsmalmyra (L. kutteri) vilket är en art som... hör och häpna... snyltar... på hårig smalmyra och som således inte har egna arbetare. Jag upplever dock att längsåsarna på huvudet stämmer bättre överens med beksrivningen för hårig smalmyra.

Snyltsmalmyra sägs också vara vanligare i mer talldominerade biotoper.

Hårig smalmyra antas vara den vanligaste och mest spridda myran i Norden. De anlägger gärna bon i förmultnande stubbar och återfinns i flera olika biotoper. Kolonierna är ganska små (några tiotals till hundratals myror) men kan vara många på liten yta när förhållandena är de rätta.

Stora är de inte. Arbetarhonan är väl 3 mm och drottningen kanske 3,5 mm.


Referens:

Douwes, P. et al., 2012.
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Steklar: Myror–getingar. Hymenoptera: Formicidae–Vespidae
ArtDatabanken, SLU, Uppsala.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar