torsdag 12 november 2015

Ute ur frysen igen

Hösten kom med så många olika aktiviteter och göromål att jag fått svårt med tid för nya inlägg här på Utgångspunkten. Inläggen i sig tar väl inte så många minuter att svarva ihop, men de procedurer som skapar bloggmaterial - något att skriva om och någon bild att addera - kräver förstås ett visst engagemang.

Om det var länge sedan jag senast uppdaterade bloggen, så är det ännu längre sedan jag ämnade dokumentera älgflugor. Älgflugorna har förblivit o-fotograferade år ut och år in. Hela älgflugeprojektet har av någon anledning strandat på ren oföretagsamhet. Det är ju inte särskilt svårt att hitta dem och det är lätt att ta hem dem för mer ingående fotografering. Jag har bara inte lyckats få tummen ur ändan för att - med lämpligt förvaringskärl - ta en behövlig vända till närmsta skog. Däremot har jag tidvis bett sambon ta hem några när hon ändå är med hunden ut i skogen. För två år sedan plockades närmare tio st älgflugor från de två skogsvandrarna, varpå flugorna förpassades ner i en ask som sedan åkte in i frysen. Asken glömdes bort och försvann mystiskt i samband med någon frysrensning.

För några månader sedan fick jag i alla fall på nytt en älgfluga hemlevererad. Problemet var bara det att den misshandlades lite väl hårt samtidigt som den avlägsnades ur hårbottnen på bäraren. 
Nåväl. Jag tog i alla fall vara på den svårt tilltufsade stackaren och nyttjade åter frysen som uppbevaringsplats. Här om veckan åkte lilla asken med flugan åter ut i samband med att frysen behövde ge plats för andra varor. Den här gången hann jag dock nappa tag i mitt foto-motiv och nu har jag som synes även låtit kameran jobba.

Jag tog slutligen ändå bara en enda bild. Flugan visade sig vara ganska skadad och en smula "svårjobbad". Posen säger ändå allt om älgflugans sista minut i livet och den här gången får det stanna vid det.

Älgflugans vetenskapliga namn är förstås Lipoptena cervi.

Canon 60D
Canon FD Auto Bellows
El-Nikkor 50 f2.8
143 exponeringar via Zerene Stacker.

PS. Och om någon undrar kring rubrikvalet... så var det bara något som kom till mig för stunden då jag råkade höra en Ulf Lundell-låt samtidigt som jag skulle skriva rubriken. Den låten heter Ute på vägen igen.


2 kommentarer:

  1. Man har försökt påvisa om älgflugor sprider sjukdomar, främst bakterier av släktet Bartonella. Men den tycks ju i alla fall inte vara någon effektiv sjukdomsspridare, den suger ju inte heller blod från flera värddjur. Dessutom är den ju ganska specialiserad till hjortdjur, kommer den på hundar eller människor så biter den ju inte ofta heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, effektiva spridare kan de rimligtvis inte vara. Bakterierna måste ju förresten i så fall också följa med äggen vidare till nästa generation flugor. Och som du nämner så biter de väldigt sällan. Jag är än så länge "o-biten" och har (texten ovan till trots) ändå haft ett försvarligt antal på mig.

      Radera