onsdag 23 mars 2022

Bådaviken 20.3. Del 3 - Tre spindlar och en stekel

Söndagen ute vid Bådaviken var årets första "fältdag" när det kommer till att söka småkryp - eller djur överhuvudtaget. 

Visserligen har jag varit ute i den där naturen även tidigare i år, men då har det handlat om att samla videomaterial för helt andra ändamål. Nu var det äntligen tid för "ledighet" och allmänt drällande runt träden som den här tiden på året den miljö där småkrypsaktivitet primärt sker här i trakten.

Snön må ligga kvar och nätterna bjuder på minusgrader, men en del spindlar förväntade jag mig få korn på eftersom solen fixat flera plusgrader på dagarna. Verkligheten visade sig ganska snabbt stämma överens med teori och förväntningar. En prickvargspindel, Pardosa amentata, skubbade fram över snön nedanför fågeltornet. Arten är vanlig i strandskogens undervegetation och ute på strandängen.

Den spindel jag huvudsakligen sökte var lavsnabblöpare, Philodromus poecilus. Det är en relativt sällan påträffad art som verkar ha en för tillfället stabil population i Bådaviken. De övervintrar som subadulta individer och med lite tur skulle någon av dem lapa sol på stammen av de döda alar de tycks föredra i ute i viken.

Jag fick söka en god stund innan jag till slut fick napp med ögonen. Drygt två och en halv meter upp på en barkfri stam fanns den karakteristiska skepnaden av en snabblöpare. Med hjälp av försiktigt petande med ett vass-strå lyckades jag få spindeln att röra sig neråt så att jag kom åt att ta några närbilder.

Det visade sig vara en hane.

Det här är sjunde inlägget som inbegriper lavsnabblöpare och jag vågar nästan påstå att Utgångspunkten med marginal är världens lavsnabblöpartätaste webbsida. Det är troligen också den spindelart jag har fotograferat flest individer av (möjligen med konkurrens av korsspindel).

Fler än denna hane hittade jag inte. Men om de tenderar sitta högre upp på stammarna just nu kan de förstås vara svåra att få syn på... speciellt om de sitter på bark. Då är de nästan omöjliga att hitta om man inte har dem på någorlunda bra ögonhöjd.

I gränsen mellan björk och granskog noterade jag en ung konspindel, Cyclosa conica, med stekellarv på bakkroppen. Troligen rör det sig om Reclinervellus nielseni (tribus Ephialtini, underfam. Pimplinae, fam. Ichneumonidae) vars gröngula larver gärna sitter långt fram och tvärsöver bakkroppen. En annan stekel som angriper konspindlar är Zatypota picticollis men jag vet inte hur artens larv ser ut eller sitter.

Tyvärr misslyckades jag med att ta fler bilder av konspindeln. Den satt mellan två tätt stående björkar och när jag skulle flytta den för bättre fotograferingsmöjligheter (efter fotografiet ovan) lyckades den på typiskt manér "ramla" ner på marken och försvinna.


4 kommentarer:

  1. Maria Singstad Paulsen11 augusti 2023 kl. 00:32

    Kom fra Western Palearctic Gulls for å se på L. fuscus, men her var det jo veldig mye annet spennende også!

    Angående Z. picticollis, så fikk jeg den på besøk inne i leiligheten min i fjor høst, da den dukket opp på en Larinioides sclopetarius som bodde bak verandadøren. Larven lå stort sett langs siden, av og til tversover mot slutten. Registreringen i AO har noen bilder, men si bare ifra om du er interessert i å se flere.

    https://www.artsobservasjoner.no/Sighting/32557587

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren och information och bilder!
      Detta stöder min förmodan att konspindeln är parasiterad av Reclinervellus nielseni.

      Man borde förstås föda upp dessa spindlar för att få stekeln kläckt och bekräftad så som jag noterar du gjorde. Jag har gjort det i samband med andra spindlar men inte ägnat mig åt saken de senaste åren.

      Radera
  2. Maria Singstad Paulsen11 augusti 2023 kl. 12:44

    Det var litt tilfeldig at det ble sånn. Den hang jo bare der bak døren, så tenkte jeg like godt kunne dokumentere det. Den lå i fryseren et halvt års tid før jeg så en post på facebook i forbindelse med at Stavanger Museum hadde et prosjekt gående. Spurte om de ville ha den, og det ville de. Funnet var forøvrig første for Norge, så det var ekstra gøy!

    SvaraRadera