måndag 27 december 2021

Apechthis quadridentata

December är en månad då jag rent allmänt inte producerat så många inlägg under åren. Det här året är inget undantag. Här kommer hur som helst en till stekel tillhörande underfamiljen Pimplinae (fam. Ichneumonidae). "En till" har att göra med föregående inlägg.

Ovipositorn - äggläggningsröret - avslöjar omedelbums vilket släkte stekeln tillhör. Den nedåtböjda spetsen är nämligen typisk för släktet Apechthis.

Bland våra nordiska arter är det hyfsat lätt att avgöra art också. Fyra arter är listade i Finland. 
De synliga skillnaderna i färgteckning arterna emellan leder i det här fallet till Apechthis quadridentata

Vill man dubbelkolla sin artbestämning är bl.a. klorna bra att kika närmare på. Hos släktet finns på klorna en specifik tand som A. quadridentata saknar på tredje benparet.

Nedan en bild på andra benparets klor med den väl synliga tanden.

Nedan visas tredje benparets klor och som synes finns här ingen tand.

Släktets arter parasiterar mestadels puppor av olika fjärilar. Speciellt vecklare (fam. Tortricidae) angrips. Viss flexibilitet verkar finnas i valet av värddjur, men bl.a. Tortrix viridana (ekvecklare) och Archips rosanus (häcksommarvecklare) näms i samband med A. quadridentata

Ekvecklare har jag inte påträffat. Det är ändå fullt möjligt att den finns i trädgården eftersom vi har en stor och gammal ek. Häcksommarvecklare har jag inte heller sett. Arten är dock ofta rapporterad i Österbotten och finns garanterat i närheten.

Ovipositorspetsen med sin böj är anpassad för att tryckas in mellan puppornas segmentplåtar hos arter vars puppor är både rörliga och har ett svårpenetrerat skal. Ovipositorspetsen i sig måste ändå vara aningen flexibel. För att borrningsmekanismen ska fungera bör skenorna kunna skjutas i längsled oberoende av varandra och det kan omöjligt fungera med en böjd spets om flexibilitet saknas.

Stekeln insamlades från ett av trädgårdens växthus sommaren 2020. 
Nedan ett gäng närbilder ur lite olika perspektiv.




Referens:

M. G. Fitton et al.
Pimpline Ichneumon-flies. Hymenoptera, Ichneumonidae (Pimplinae).
Royal Entomological Society of London. 1988
ISBN 0 9+1546 72 0


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar