onsdag 13 maj 2020

Jag är G-blind

På en stor grov tallstam satt detta nattfly ägnade sig åt osynlighet. Jag ville inte vara någon glädjedödare och brydde mig sålunda föga om att avslöja sanningen. Flyet fick leva kvar i orubbad villfarelse. 

Dessutom tänkte jag som så att man lätt fixar artning av denna fjäril bara på basen av en dylik bild. 
Det brukar nämligen vara småpotatis. 
Tji fick jag.

Jag rotade igenom Sveriges fjärilar och jag spanade i Vilkenart.se utan några som helst napp. Njurfläckens form kändes bra för något sälgfly (släktet Orthosia) och formerna som bildas mellan njurfläcken och ringfläcken tänkte jag mig borde vara prima vägledning. 
Men näe! Jag gav upp med sälgflyna och vinglade iväg till andra släkten utan några napp där heller. 

Till slut resignerade jag och slängde upp bilden på en fb-sida befolkad av fjärilsnördar som kan artbestämma på basis av ett par vingfjäll och ett antennsegment.

Två blixtsnabba svar ploppade upp innan mitt högra "skicka-inlägget-med-enter-ringfinger" ens lämnat tangenten.

Duuhh!

För det är ju gotiskt sälgfly - Orthosia gothica.

Det här är ett tokvanligt nattfly. 
Nu skrev jag inte "duuhh" pga. att det var en vanlig art. Det hade jag räknat med. Men däremot var det duuhh för att jag inte hade upptäckt det så karakteristiska G:et som den där markeringen vid de båda vingfläckarna bildar.

Till mitt  - om än klena - försvar ska väl tilläggas att G:et ofta är mörkare och nästan svart hos många individer - speciellt då de gråa färgvarianterna. Men dylika fladdersaker finns ofta i flera färgformer och det gäller att ha det i beredskap när man letar sig fram bland alternativen.

Om jag missar mig på gotiskt sälgfly en gång till så ska jag byta hobby och börja med Hikaru dorodango i stället.

Förresten... larverna lever på allehanda olika växter (mest lövträd och buskar).


2 kommentarer:

  1. "I sjældne tilfælde er det "gotiske tegn" lyst brunt eller af samme farve som grundfarven. Denne form bliver hyppigere mod nord og er i den nordlige del af Fennoskandinavien dominerende; i Danmark er den kun fundet nogle få gange." https://www.naturbasen.dk/art/1957/gotisk-foraarsugle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det påvisar ett potentiellt vanligt "problem". Tänker på att litteraturen främst visar upp en färgform som är vanlig på annat håll.

      Sedan är det fullt möjligt att man tenderar missa dessa mer kontrastlösa färgformer och i stället notera de som har tydlig teckning. Men nu spekulerar jag.

      Fortfarande lika kul att hela tiden få grepp om nya pusselbitar i aldrig sinande ström.

      Radera