söndag 3 november 2019

Grönmussling

På en gammal Salix-stam (S. fragilis 'Bullata' - bollpil/klotpil/systerbäckpil) vilken numera ligger på marken och tjänar som rabatt-avgränsning hittades denna lilla mussling. Hattens diameter är bara kring 3 cm och svampen växte antagligen till sig ytterligare om den inte tog illa upp av kölden som rullade ner över nejden dagarna efter fotograferandet.

Efter konsultation i en svampgrupp är slutsatsen att detta torde röra sig om grönmussling - Sarcomyxa serotina. Det är ingen ovanlig svamp och jag tycker väl att jag borde ha klarat den med hjälp av den litteratur jag har till förfogande. Men arten uppvisar lite olika färgskiftningar beroende på ålder och typiskt nog är det ofta fullstora och äldre fruktkroppar som syns på artbilder.

Grönmusslingens fruktkropp är närmast orange när den är riktigt liten men skiftar dsedan över till mer gråa eller gröna färgtoner vartefter den växer. Arten hittas på flera olika lövträd och är en vitrötare likt många av svamparna i de föregående inläggen. De vita fläckarna på hatten i bilden ovan är blänk av kamerablixten



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar