onsdag 26 december 2018

Finglansstekel 2

Får önska god fortsättning och hoppas julhelgen varit (och är) rogivande och fin.

Lagom till julen kan jag kanske lägga upp denna glänsande stekel som verkligen skulle pryda sin plats i julgranen bland det övriga blingblinget. Tyvärr är denna stekel dock enbart 1,4 mm och därmed är det överhängande risk att man inte noterar den trots glans och fägring.

Stekeln är insamlad i växthuset samtidigt som släktingen i det här inlägget. De är båda representanter för familjen finglanssteklar (Eulophidae) men ingår i olika underfamiljer.

Det finns misstankar om att den här eventuellt är någon art i släktet Chrysocharis. Men underfamiljen Entedontinae inbegriper många närstående släkten och någon riktigt "nyckling" har inte skett än. En del prövansvärda nycklar existerar i alla fall och det är värt ett försök.

Färgerna torde rimligen handla ganska mycket om interferenseffekter - dvs. att det inte rör sig om pigment utan om ytans mikrostruktur som reflekterar lite olika våglängder beroende på ljusriktning, betraktningsvinkel o.dyl.

I många fall dyker de skimrande färgerna upp först när ljuset diffuseras. Diffusering innebär att ljuset från lampa (eller blixt) mjukas upp med något som sprider ljuset jämnare över motivet. I det här fallet är ljusdiffusorn två lager cellplast av den där varianten som ofta används som förpackningsmaterial runt små ömtåliga grejer. I kraftig ljussättning utan diffusor blir stekeln nästan svart och med starkt kontrasterande blänk som inte fungerar för fotografering.

Bilderna har inte getts större färgkontrast i efterbehandlingen. Det enda jag gör i bildediteringen är en viss beskärning, retuschering av sensordamm, justering av ljus-/mörkerkontrast för ökad återgivning av motivets detaljer samt lämpligt ökad skärpa i enlighet med bildformat.

Flera - kanske alla? - Chrysocharis-arter parasiterar på minerarflugor (fam. Agromyzidae). Bland övriga Entedontinae-släkten nämns t.ex. tripsar (Thysanoptera) och en del andra små insekter som offer.

Här är Laji.fi och deras sida för Entedontinae.

En smått viktig detalj för artning är utseendet på propodeum, som förenklat sagt är mellankroppens bakre del. Det insamlade exemplaret har dock vingarna vinklade så att jag inte kommer åt att fotografera propodeum bättre än så här. Möjligen river jag bort ena sidans vingpar för att få insyn. Lyckas jag få klarhet i släkte och eventuellt art lär jag väl göra ett tillägg här i inlägget framöver.

Edit 6.1.2019: Enligt Christer Hanssons Chrysocharis-nyckel (se referens nedan) såg det relativt bra ut för C. pubicornis. Fick nyss bekräftelse (via ombud) av Christer Hansson själv på att det är C. pubicornis


Revised Key to the Nearctic species of Chrysocharis Förster (Hymenoptera: Eulophidae), Including Three New Species
Christer Hansson
Journal of Hymenoptera research. Vol 4, 1995 pp. 80-98


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar