torsdag 5 oktober 2017

Ljus smålocke

Om någon äldre österbottning (antagligen även [riks]svensk) ser en spindel och benämner den "lock", så är det förstås inte ett resultat av att hen misstar sig mellan ordningarna Opiliones (Lockespindlar) och Araneae (spindlar). Ordet lock(e) är gammal svenska för just spindel. I den bemärkelsen betyder ju lockespindel samma som spindelspindel. Numera håller ordet spindel på att sakteliga släppa sitt äldre synonym (i benämningen lockespindel) och locke står därmed allt oftare på helt egna ben. Att det blir spindel som får stå för just spindlar (Araneae) är väl naturligt eftersom det finns en viss koppling mellan namnet och spinnandet av tråd. 

När man spinner kan man använda en slända. Den mojängen heter spindle på engelska. Och här stannar jag, så att det här inlägget inte dras vidare in i någon outhärdlig råddigågga om spindlar, sländor och ingenting. 

Oligolophus tridens - ljus smålocke - torde detta vara. De är vanliga i undervegetationen på sensommaren och en bit in på hösten. Kring 5 mm lång.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar