22.5 monterade jag en till kamera på samma stolpe som den redan tidigare utplacerade kameran.
Den här kameran är riktad knappt 90° åt vänster jämfört med den andra och "ser" rakt in mot en tätare vassrugge ungefär 3 meter från kameran. I den här riktningen hörs vattenrall och positioneringen av kameran är nästan helt med tanke på den saken.
Första fångsten - förutom vajande vass - var denna sävsparv.
Gamla kameran registrerade en gräsandshona med ungar 24.5 och därefter skulle det bli en hel del bilder med samma motiv. Om det alltid är samma hona med sina ungar kan jag inte svara på. Antalet ungar varierar lite hit och dit men någon eller några ungar kan förstås vara utanför bild.
Knappt två timmar senare såg nya kameran också gräsandshona med ungar.
Sävsparvspar.
Mera gräsand.
Och ännu mera gräsand.
27.5 kl 09:21 visade sig Spypoint-kameran ha fyllt minneskortet och slutade således ta nya bilder. Det noterade jag först en vecka senare.
Av allehanda anledningar fixade jag först i går (1.7) igång kameran igen. Den förblev alltså overksam hela juni.
Zeiss-kameran skulle dock fortsätta dokumentera ytterligare ett antal dagar innan batterierna tappade orken.
Andra juni blev det åter napp på rördrom. Den hade inte passerat framför kamerorna på en halv månad.
Tredje juni dök en utter upp. Utter har jag sett i viken förr. Det var dock länge sedan. Förmodligen är de ändå med jämna mellanrumm inne i viken och kollar läget. Grodor står ju på menyn och den aktuella tiden är fågelungar troligen i utterns intresse.
Fjärde juni skymtades rördrommen igen. Jo den finns där.
Synd att den andra kameran inte råkade vara i bruk när den här bilden togs. Jag tror nämligen att det som orsakade dessa förhållandevis stora och märkvärdigt vilda svallvågor skedde inom dess synfält.
Någon annan förklaring än ett lokalt sjöodjur eller måhända familj med badande sasquatch-ungar har jag inte.
Följande dag (efter svallvågsfotot) tog batterierna i Zeiss-kameran slut. Den kvällen tog jag hem kameran för att montera nya batterier och tanka bilderna ur kameran.
Spypoint-kameran sparar sina bilder på ett SD-kort. Zeiss-kameran (Secacam 3) lagrar bildmaterialet i ett internt minne och huvudpoängen är att man har Zeiss-appen på telefonen och/eller datorn varpå allt som kameran registrerat är åtkomligt den vägen - förutsatt att man vill betala förstås.
Det där betalandet för den tjänsten har jag hittills inte brytt mig om. Kameran har en usb-port och genom den har jag laddat ner bilderna på ett usb-minne. Den processen kan ta ganska lång tid och kräver hyfsat fräscha batterier. Så när det var dags att byta batterier en andra gång på kort tid tog jag helt sonika hem hela kameran för att bekvämare och säkrare ordna med både batterier och bildöverföring.
Den stora mängden bilder som tas pga. vassens rörelse i vinden nöter förstås på batterierna. Jag kunde ställa in mindre känslighet men misstänker att subtila rörelser av t.ex. vattenrall inne i vassen då också uteblir. Dessutom har jag ändå idéer för vad jag ska göra med allt bildmaterial och bortkastat är det inte.
Spypoint-kameran är riktigt batterieffektiv trots stor mängd bilder. Där är det lagringsstorleken som sätter gränser.
När Zeiss-kameran nötte ut andra laddningen batterier på kort tid började jag misstänka att 4G-uppkopplingen tar sin andel energi. Eftersom jag för tillfället inte nyttjar den tjänsten stängde jag av den och får se huruvida det förbättrar batteriernas livslängd.
Ingen vattenrall på bild än.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar