tisdag 22 juli 2025

Bådaviken. Viltkamera 1 - 16.7. Del 2. Tack för dansen!

10.7. 
Rördrommen skjuter fram huvudet

Står sedan helt stilla i följande tre tagna bilder (varav bara en är med här).

Därefter kliver hen in i vassen rakt framför kameran och stannar där en stund.


Fem minuter senare kommer fågeln tillbaka ut ur vassruggen och...

... vandrar tvärs över vattenspegeln samt in i Spypoint-kamerans blickfång.

Passerar nästan ut ur bild till höger (alla bilder inte medtagna) och svänger sedan om.





Vad annat kan jag göra än ställa mig upp och applådera hänfört som tack för den magnifika uppvisningen framför viltkameran. 
Chapeau!

Tror årets viltkamerahöjdpunkt härmed nåddes.

Efterföljande dagar fram till 16.7 när kamerorna vittjades på bildmaterial skedde inget av större intresse. När detta skrivs 22.7 är kamerorna ännu tillfälligt ur bruk men jag lär väl ändå återstarta dem inom kort. 


måndag 21 juli 2025

Bådaviken. Viltkamera 1 - 16.7. Del 1. Plötsligt händer det!

Ungefär 37 000 bilder. Det är vad Zeiss-kameran plåtat totalt under sina dygn i vassen. Den senaste laddningen, tagna mellan första och sextonde juli, var 21 380 bilder. Under samma period tog Spypoint-kameran 583 bilder. Dels kan det ha lite att göra med hur de är riktade eftersom vassen framför respektive kamera antagligen påverkar respektive sensor lite olika när vinden gör sitt och dels är Zeiss-kameran sannolikt känsligare rent allmänt. Båda är förresten inställda på högsta känslighet.
Varför förmedlade jag i slutet av det här inlägget

Egentligen borde jag byta deras positioner för att se om deras respektive riktning påverkar. De är alltså på samma stolpe men riktade åt lite olika håll. Skillnaden var väl typ 100° under den aktuella perioden och de lämnade ett obevakat fält mellan Zeiss-kamerans högra bildkant och Spypoint-kamerans vänstra.

Skilnaden i antal bilder kamerorna emellan till trots har Spypoint-kameran avgjort flest dokumentationer av djur. De rör sig helt enkelt oftare framför den kameran.
Gräsänderna har triggat absolut flest bilder... om man bortser från vass som rör sig i vinden förstås. 
Det är en gräsandshona med allt större ungar (ungar växer. Duh!) som rört sig i den här ytan. Jag tippar det är samma familj som i det ovan länkade inlägget.

Nästan 40°C säger kamerorna i några av bilderna. Rekordet jag noterat är 45°C. Men så varmt är det förstås inte i luften även om jag toksvettades när bildmaterialet samlades in. Temperaturgivaren reagerar rimligen på det uppvärmda kamerahuset.


Spypoint-kameran fångar älg. Det gjorde den redan från början och det var fullt väntat. Fram till vattenytan går nämligen en välanvänd älgstig genom vassen. 

Och så... plötsligt händer det.

Orsaken till att jag haft Zeiss-kameran inställd med hög känslighet heter vattenrall. Kameran är nämligen riktad så att den ser mot ett område från vilket vattenrall hörts vid upprepade tillfällen. Vattenrallen smyger omkring inne i vassen och vill verkligen inte göra mycket synligt väsen av sig.
Faktum är att jag inte ens vet om kameran reagerat på rallen eller om fågeln är ren och skär "bifångst" i den myckna mängden vind-utlöst bildmaterial.

För jo... visst är den där till vänster i bild precis där jag misstänkte att det skulle finnas chans att den dök upp. Genomgång av 37 000 bilder lönade sig. 
Gott folk, jag har bildbevis på vattenrall!

Champagnekorken och klackarna i taket.

Rördrommen dök också upp igen. Den - eller de - passerade kameran oftare innan häckningen tog vid. Det torde vara fler grodor i det här området än i närheten av deras boplats. Jag spekulerar dock angående den saken.

Här förväntade jag mig att se rördrommen också i bildmaterialet från Zeiss-kameran. Fågeln går väl ut ur bild till vänster och därmed in i den yta Zeiss-kameran har koll på. Men icke. Jag har 30 sekunder fördröjning på kamerorna innan de tar ny sensortriggad bildserie. På den stunden kan rördrommen ha svängt vänster och tagit sig ut ur bild till höger samt därmed gått "bakom" kamerorna. Men jag tror hen svängt höger och letat sig in i vassen precis i den blinda sektorn mellan kamerornas synfält. Eller så har Zeiss-kameran precis tagit en bildserie varpå rördrommen passerat inom de 30 sekunder som kameran varit inaktiv.

(Plats för konspirationsteori)




Det är visserligen fåglarnas varande jag är mest intresserad av. Men visst är det ändå kul när älg kliver in i bild!

Fortsättning följer.


fredag 18 juli 2025

Bådaviken 16.7. Värme, knipungar och trollsländor

Inne i en lång värmebölja just nu. Temperaturen har legat precis under 30°C i skuggan och i solen inne i viken var det närmast olidligt.

Det var synnerligen lugnt och händelselös tillvaro i Bådaviken. Jag åkte primärt dit för att titta till viltkamerorna. Återkommer till den saken i annat inlägg senare.

På vattenytan centralt i viken låg kniphona med fyra ungar. 

Ovanför passerade brun kärrhök - honan - på väg mot området där paret haft sitt bo.

Fåglarna sågs från tornet och där stannade jag inte länge. Kollade gästboken och traskade sedan vidare ut i viken där kamerorna är gömda i vassen.

På väg dit blev det en bristfällig dokumentation (medelst teleobjektiv) av bandad humlebagge, Trichius fasciatus, men ingen av en guldbagge (olivgrön eller gräsgrön) som flög omkring men aldrig landade. Varkendera har jag sett ute vid Bådaviken tidigare men det betyder inte att de skulle vara ovanliga där.

Fyrfläckad trollslända, Libellula quadrimaculata. Den här är sliten och det är inte så konstigt. Arten flyger under första halvan av sommaren och de kröp ur sina larvskal i slutet av maj.

Rätt många små ängstrollsländor var i farten. Ovan en ung hane av svart ängstrollslända, Sympetrum danae, och nedan, vad jag uppfattar som, en riktigt nykläckt och ljus tegelröd ängstrollslända, S. vulgatum. Också en hane.
Mer utfärdad hane av svart ängstrollslända hittas här och här är fler bilder av båda arterna.

Mosaiktrollsländor var också på vingarna. Ingen av dem fångade jag på bild eftersom jag inte orkade vänta på att någon skulle sätta sig. Värmen var helt enkelt för tuff och mitt ymniga svettande riskerade förändra saltnivån i vikens vatten. Jag fann för gott att leta mig bort därifrån när viltkamerornas bildmaterial fanns nerplockat i fickorna.
Så snart den mest intensiva värmen släpper kommer jag att åka dit för att koncentrera mig mer på småkrypslivet.


torsdag 17 juli 2025

Trädgården 9.7

"Trädgårdssafari" är en av mina normalt återkommande aktiviteter under nästan hela året - men framförallt de tider på året då småkryp kan hittas.
En kort stund ute i trädgården kan leda till många olika fynd och vara i stort sett hur spännande som helst.

Hittills den här sommaren har de där korta trädgårdsrundorna med kameran inte lyckats särskilt väl. De har lyst med sin frånvaro.
Jag har liksom inte gjort någon trädgårdssafari värd namnet. Något egentligt svar på varför finns inte. Inte fått tummen ur helt enkelt.

På något sätt misstänker jag ändå att fågelkarteringen vid Bådaviken har sin beskärda del i det hela. Jag har helt enkelt jobbat när jag varit ute och därmed har utevistelserna plötsligt bytts från rekreation till arbete. Sådant tenderar sätta sina spår i min skalle och rekreationen har således nu bestått i annat än djurobservationer.

Här om dagen var jag i alla fall ute i trädgården några minuter men det blev inte mera än hushästmyran, Camponotus herculeanus, som tankade bladlussekret och sadellocke-hanen, Mitopus morio, nedan.


Jo, en hona av sadellocke fotograferade jag också men de bilderna blev inget att ha.

Det återstår att se huruvida jag lyckas ta mig ut i trädgården på någon mer omfattande safari den kommande tiden. Särskilt mycket planering krävs ju inte.


tisdag 15 juli 2025

Replotfiskar 13.7

I söndags befann jag mig på Replot. Mina gamla hemsopor.
En del av dagen spenderades i vattnet och jag försökte få ett och annat fångat på bild.
Det är i all enkelhet en äldre GoPro-kamera jag filmar med. Bildkvaliteten är inte tiptop men det är kul ändå. Dessa bilder är stillbilder från det filmade materialet som i sig kommer att användas i lite andra sammanhang senare.

De flesta fiskarna jag fick korn på var små individer på 3-5 cm i blandade stim. Abborre, mört samt någon "blankfisk" jag misstänker eventuellt är löja, men det är bara en gissning.

Enstaka "större" abborrar, Perca fluviatilis, sågs också. Med stor menas i det här fallet typ 10 cm. Med andra ord små.

Här en liten mört, Rutilus rutilus, som blev nyfiken på kameran och stannade upp en kort stund för att inspektera den.


I en grund vik med glest vassbestånd hann jag få denna id, Leuciscus idus, på bild. Den är kring 25-30 cm.


Två gäddor, Esox Lucius, fick jag också syn på. Men båda två avvek innan jag hann tillräckligt nära med kameran för att åstadkomma någorlunda halvhyfsat resultat.

Iden ovan är troligen samma som den föregående.

I området där jag snorklade brukade det tidigare finnas relativt gott om storspigg, Gasterosteus aculeatus, nära stranden. Jag såg inte en enda sådan i söndags. Detta faktum är ganska intressant med tanke på att storspigg genomgått en rejäl populationsökning i Östersjön. Att den ökat är ett symptom på de rådande problemen i Östersjön. Ett bekymmersamt symtom dessutom eftersom det blir knepiga kaskadeffekter av ökat antal spiggar. 

 

fredag 4 juli 2025

Bådaviken 1.7. Fyrfläckad nordisk älggräspärlemor

Trenne insekter som dokumenterades i Bådaviken 1.7. Eftersom jag endast hade teleobjektiv (Canon RF 200-800) med mig begränsades småkrypsdokumentationen till de större modellerna. Får konstatera att objektivet fungerar rätt hyfsat för just trollsländor och fjärilar. 

Fyrfläckad trollslända, Libellula quadrimaculata. En alldeles färsk sådan fotograferades 25.5.

Nordisk kärrtrollslända, Leucorrhinia rubicunda. I motsats till den förra nordiska kärrtrollsländan jag dokumenterade är den här individen intakt. 

Älggräspärlemorfjäril, Brenthis ino. Vanlig i Bådaviken.


torsdag 3 juli 2025

Bådaviken 1.7

Aldrig förr har jag presterat så få inlägg i juni som det här året. Två inlägg under en månad i vilken det ofta varit fler inlägg än dagar. 
Det beror delvis på att jag vanligen separerat alla observationer och gett dem egna inlägg. En enda uterunda kan alltså utmynna i många inlägg. Eftersom jag dessutom oftast koncentrerat mig på småkryp har det också resulterat i många olika artobservationer och därmed även inlägg.

Den här våren och sommaren har jag knappt kikat efter småkryp i och med fågelkarteringen jag tagit mig an och bloggandet har därmed också sett lite annorlunda ut.
En annan orsak till låg bloggaktivitet är fortsatt intensivt illustrationsarbete som slukar ovanligt mycket tid. Sommaren 2025 är helt enkelt en sådan sommar och så är det med det.

Ja, och så har jag försökt komma igång med lite konditionsfrämjande aktivitet igen. Det myckna skrivbordssittandet ger stort behov av kontrasterade fysisk aktivitet. 
Skubba omkring i spenaten för att lyssna och spana efter fåglar i all ära, men det är ändå inte riktigt samma sak som mer ingående kroppsansträngning.

Det om det.

Första juli åkte jag åter ut till Bådaviken. Det var hög tid att kolla läget rent allmänt och så blev viltkamerorna (se de två föregående inläggen) igångsatta igen.

En hel del fåglar sjunger fortfarande. Hanar har prestige och revir att upprätthålla även om häckningen är långt hunnen. Men mycket av sjungandet har förstås ändå bytts mot tidskrävande matjakt samt vaksamhet över eventuella faror i närhet av boet. 
Trädpiplärkan i bilden ovan ansåg att jag borde dra min kos.
Jag vandrade således ut ur dess obekvämlighetszon.

Tidigt häckande arter som exempelvis blåmes har stora ungar vid det här laget och flera föräldrapar är troligen i färd med en andra kull. 
Det är alltså en unge på bilden.

Sävsångarna håller fortfarande låda ute i vassen och där är det deras artikulationsakrobatik som dominerar ljudrummet. Inslag av varningsläten indikerade pågående häckning.

Ett gäng tornseglare - ca 15 st - susade fram över viken och fyllde hakpåsen med godsaker.

Krickor slumrade ute på vattenspegeln. Tre hanar fortfarande i praktdräkt i sällskap med fyra individer vilka jag inte kan avgöra något kring eftersom de observerades och fotograferades på allt för stort avstånd. Tycker mig se ljus, orange bas på näbben vilket skulle indikera att det är juvenila fåglar.

Sädesärlan jagade tätt över vattnet. Ibland försökte den sig på någon av trollsländorna som nu börjat bli talrika och ibland försökte den sig på mindre insekter - kanske flugorna som skymtar på stolpen. 
En del olika tvåvingar verkar ha svärmning just nu. Det är i och för sig nästan ständigt någon art som svärmar.

Buskskvättorna hade bytt plats sedan jag senast hade dem på nät- och trumhinna. 
Sången skedde tidigare huvudsakligen på ett annat ställe än var boet (som jag inte sökte upp) nu tycks vara placerat. 
Alternativet är att det finns, eller har funnits, två revir men i så fall borde jag ha snappat upp det tidigare. 
Där det tidigare sjöngs fanns nu inga buskskvättor och där paret nu varnade skedde ingen sång.

Sliten sävsparvshona med mat i näbben. Sävsparvspar finns utspridda runt hela viken.

När jag höjde kameran och dokumenterade sävsparven kom buskskvättan närmare.
Riktigt irriterad. Jag skyndade vidare och lät dem ägna sig åt det de bör göra.

När jag är på väg hem och vandrar iväg till cykeln inne i den tättingtäta strandskogen brukar jag alltid stanna upp några minuter extra.
Det finns rätt många småfåglar jag aldrig fotograferat eller bara har dassiga avståndsdokumentationer av. Viss chans för närkontakt med ett eller annat finns nu som då på stigen mellan fågeltornet och Djupstensvägen.

Den här gången ställde tofsmes upp. 
Likt sävsparvshonan tidigare är även det här en rätt sliten typ. Rimligen också förälder vars ungar fortfarande är småkrypskrävande bottenlösa gap.




Det är 30 sekunder mellan den allra första bilden jag tog (inte publicerad här) och den sista.
Väldans lång stund för en tofsmes på en kvist. Nästan en hel evighet.