måndag 25 februari 2013

I brist på bilder av strömstare: Strömand

Strömstaren har lustigt nog varit en vit fläck (bjuder på den) på min fågelkarta. Det har helt enkelt aldrig blivit av att jag tagit mig till de platser där den kan ses. Överhuvudtaget har jag ytterst sällan åkt enkom för att se någon specifik art utan oftast hållit mig till platser och fåglar som kan besökas inom cykelavstånd. Visserligen har jag inget emot att cykla mer än 100 km nu som då men då släpar jag ju inte på kikare, kamera och extra varma kläder. Jag skrev med andra ord historia när jag idag satte mig i bilen för att åka och se om jag inte kunde få syn på en av dessa vinterbadare. Kursen sattes mot Hjulfors (Esse å) och innan jag ens hann parkera bilen intill bron såg jag en strömstare på övre sidan. Väl ute ur bilen noterade jag en som satt väldigt nära på en sten mitt i den närmaste sidofåran nedan om bron. Hann inte få ut artilleriet ur bilen innan den anslöt till den andra. Jag lomade över mot vindskyddet och riggade upp. De flög kors och tvärs mellan stränderna ett par gånger för att slutligen dra iväg helt och hållet innan jag hade allt klart för avtryckarfingret. Jag gick runt på området en stund, satte mig ner och njöt av dagen en halvannan timme men fann så småningom för gott att åka iväg. Innan dess fick jag ändå se en duvhök stryka över forsen. Jag får göra ett nytt försök med kameran en annan gång.

Väl hemma satte jag mig på cykeln och gjorde ett besök till fågeltornet vid Bådan. Där är det ju rätt öde nu men man kan väl alltid hoppas på någon av de två långstjärtade mesarna som har siktats där, kanske någon hackspett, en ekorre eller räv. Men nej. Jag ägnade tid åt att ta jämförelsebilder objektiven emellan istället.
Med andra ord lite magert resultat idag men det har oberoende varit en fantastisk dag att vara ute i.
Så när strömstararna inte ville vara med på bild plockar jag in en surrogatbild ur arkivet istället.
Strömänder 28 september 2012 på norra Island.

Eos 60D. EF 400 f5.6 L. f7.1. 1/400. ISO 1600


2 kommentarer:

 1. Hej Robert !

  Vad trevligt med en ny naturblogg i "när regionen", superfina bilder med fint skrivna texter. Din blogg blev genast sparad hos mig som favorit. Tack för att du tog kontakt.

  mvh/Hannu

  SvaraRadera
 2. Tackar! Ni som redan naturbloggat en längre tid har producerat rena guldgruvorna och det är både spännande att följa med nuet och att ibland gräva bland äldre inlägg. Finns massor med riktigt bra information att hämta och mycket inspirerande.

  /Robert

  SvaraRadera