Tredje och sista arten i släktet Pristiphora ur lådan med insamlade steklar 2020.
I föregående inlägg berörde jag vissa engagemangsmässiga bekymmer angående Pristiphora-relaterad inspiration.
Intresset är dock inte så långt ner i skorna att jag gett upp i förväg och vägrar göra ett någorlunda seriöst artbestämningsförsök.
Två exemplar. Det första ovan och det andra nedan.
Båda steklarna har någon slags fasttorkad gegga på fötterna och jag lyckas inte avgöra om klorna har en extra tand. Tror där ska finnas en liten sådan.
Faktum är att nycklandet den här gången gick snabbt och direkt ledde fram till P. pallidiventris vilket i efterföljande granskning är ett plausibelt svar. Arten är vanlig i landet och flera av dess värdväxter förekommer i närheten av växthuset ur vilket de insamlades. Det bör ändå poängteras att artbestämningen inte alls är behäftad med någon större säkerhet och att detta trixiga släkte erbjuder fallgropar. Fick även bekräftelse av Marko Mutanen (han kan bladsteklar) som nämnde att stekeln liknar P. pallidiventris väldigt mycket.
Det är väl ungefär så långt - alltså "liknar väldigt mycket" - man kan komma utan att exempelvis lirka loss oviopsitorskenorna och granska dem i mikroskop.
P. pallidiventris är dessutom en variabel art och i Prous et al., 2017 nämns att arten eventuellt kunde bestå av olika taxon men att variationen är av sådant slag att det inte riktigt går att dra några skiljelinjer vilket i sin tur gör att de (Prous et al.) inte accepterat någon uppdelning.
Pristiphora pallidiventris (larverna) lever på älggräs (Filipendula ulmaria), nejlikrot (Geum urbanum), humleblomster (Geum rivale), hjortron (Rubus chamaemorus), hallon (Rubus idaeus), björnbär (Rubus fruticosus) och macchiabjörnbär (Rubus ulmifolius). Hur det är med åkerbär (Rubus arcticus) har jag inte sett uppgifter på. Sådana har vi gott om i trädgården.
Referens:
Marko Prous, Katja Kramp, Veli Vikberg, Andrew Liston
Nort-Western Palearctic species of Pristiphora (Hymenoptera, Tenthredinidae)
Journal of Hymenoptera Research 59: 1-190 (2017)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar