onsdag 31 juli 2024

Frill 22.6. Del 11 - Trips (Haplothrips leucanthemi?)

Insamling och närstudie vore väl det enda rätta kan jag tro. Men på basis av allmänt utseende och blomma (korgblommig växt) tippar jag på Haplothrips leucanthemi.

Samtidigt får jag konstatera att det blev nytt rekord i antal inlägg på en månad. Inläggen har forcerats en smula och jag ligger som synes långt efter med rapporteringen. Nu går vi inom kort in i augusti och jag postar observationer gjorda i juni.


Frill 22.6. Del 10 - Prydlig pärlemorfjäril

Prydlig pärlemorfjäril Boloria euphrosyne fladdrade omkring lite här och var. Enda fotot som åstadkoms var denna avståndsdokumentation.
Larverna lever på violer Viola spp.


Frill 22.6. Del 9 - Aspglansbagge

Bloggpremiär - på den här bloggen alltså - för aspglansbagge Chrysomela populi.
Därmed sällar den sig till flera vanliga arter som dyker upp märkvärdigt sent i bloggens utbud.


Aspglansbagge lever som namnet antyder på asp Populus tremula och viden Salix spp.
Kan förväxlas med slyglansbagge C. tremula som lever på samma växter men som är lite mindre till storleken (6-9 mm mot aspglansbaggens 10-12 mm) och saknar täckvingarnas svarta spetsar (vilka bara syns marginellt i några av de här bilderna).


 

Frill 22.6. Del 8 - Vivlar

På den sandiga ytan längs Frills östra "kant" rultade en del små vivlar omkring.
På första fotografiet syns syrennäsvivel Rhinoncus pericarpius som sitt svenska trivialnamn till trots lever på bergssyra Rumex acetosella.

Den andra viveln var någon art i släktet Pelenomus. Möjligen är det pilörtsvivel P. quadrituberculatus som är vanlig och som rimligen i så fall har med diket några meter bort att göra.
Knölarna på halsskölden ser inte så tydliga ut som jag uppfattar de borde vara på pilörtsvivel men det kan vara en definitionsfråga.

Bildmaterialet är ute för kommentar i en skalbaggsgrupp men bekräftelse eller rättelse har än så länge inte erhållits. Återkommer med uppdatering om eller när det sker.



tisdag 30 juli 2024

Frill 22.6. Del 7 - Mjölkebagge

Kryss i rutan för mjölkebagge Bromius obscurus på Frills artlista.
Här är fler bilder av mjölkebagge fotograferad i trädgården några dagar tidigare.


måndag 29 juli 2024

Frill 22.6. Del 6 - Erythraeus sp.

I samma yta med delvis öppen sandmark på vilken Erythraeus-kvalstren i det här inlägget rände omkring hittades dessa kvalster i samma släkte.

Min spontana tanke är att det skulle kunna röra sig om deutonymfer av E. phalangoides.
Färgsättningen är förenlig med arten och könsmogna individer uppträder under andra halvan av sommaren. Kvalstren som sågs vid Frill denna dag har något mindre kroppsstorlek än vuxna exemplar. 

Tidpunkt och habitus gör således att misstanken är den nämnda.
Habitatet torde också vara förenligt med E. phalangoides.
Här ett äldre inlägg med vuxna kvalster som förmodas vara arten i fråga.

Men färgsättningen i sig är inte nämnd som diagnostisk karaktär och därmed kan man som vanligt knappast dra långt gångna slutsatser av bilder som dessa.


Referens:

Jeanette Stålstedt et al. 
Towards resolving the double classification in Erythraeus (Actinotrichida: Erythraeidae): matching larvae with adults using 28S sequence data and experimental rearing


Frill 22.6. Del 5 - Astatinae

Hanar av rovsteklar i underfamiljen Astatinae (fam. rovsteklar, Crabronidae) kretsade runt över sanden och satt några enstaka gånger stilla så pass länge att jag kunde åstadkomma enstaka avståndsfotografier.

Stekeln i bilden ovan är en hane av Astata boops.
Här en aningen bättre bild av en annan hane dokumenterad hemma i trädgården.
Här är några gamla och dassiga bilder av en hona med bohåla. Även denna dokumenterad i trädgården.
Som nämnt i den andra länken ovan jagar honorna bärfisar som föda till sina larver.

Lite mer småväxta och grönögda hanar sågs också.
Det rör sig om arten Dryudella pinguis

Även hos denna art är skinnbaggar på larvernas meny. 
D. pinguis jagar fröskinnbaggar (fam. Lygaeidae) i tredje och fjärde nymfstadiet.


Referens:

O. Lomholdt. 1984
The Sphecidae (Hymenoptera) of Fennoscandia and Denmark (Fauna Entomologica Scandinavica, Vol 4.)
E. J. Brill / Scandinavian Science Press Ltd


söndag 28 juli 2024

Frill 22.6. Del 4 - Vargspindelunge

Vargspindelunge på knappa 3 mm. Någon artbestämning vågar jag mig inte på och i det öppna sandområdet har jag än så länge inga observationer av någon vuxnare vargspindel som kunde ge indikation på vad ungen kan tänkas vara. Jag har mina misstankar men vill hitta subadulta eller vuxna spindlar för att se om misstankarna kan ha något med verkligheten att göra.

 

Frill 22.6. Del 3 - Erythraeus sp. (?)

Det blev hopplöst dåliga bilder av dessa 2 - 2,5 mm långa kvalster som sprang omkring i det sandiga området intill diket som avgränsar Frill mot industriområdet i öster.

Jag hade glömt plocka med mig min lilla vita ask som kunde ha begränsat speedkulornas framfart i makroterrängen. Något att samla hem ett eller två kvalster i hade jag inte heller. 
Så som tingens tillstånd ser ut har jag dessutom inte åkt dit på nytt för att åtgärda nämnda brister i bestämningsproceduren och nu när jag började grunna på vad det är för kvalster är det rimligen för sent eftersom dylika kreatur är aktiva under förhållandevis kort tid.

I uppförstoringar av mina suddiga bilder tolkade jag inledningsvis in ett (alltså ett som i 1) par ögon hos kvalstren. Eftersom de tveklöst hör hemma i familjen Erythraeidae började jag således luta mot släktena Balaustium, Callidosoma eller Charletonia vilka inbegriper arter med habitus som går lite i den här riktningen. Ögonens position i förhållande till crista metopica kunde tyda på Balaustium men man skymtar ingen Urnula och verkar i Europa bara inbegripa arten B. murorum som är mera ljusröd och inte alls har metallisk glans. Habitus är i övrigt inte heller klockrent.

Frågetecknen föranledde inlägg i en diskussionsgrupp för kvalster. Erhållen replik - Tack till Julien Tchilinguirian! - gick in för att det handlar om släktet Erythraeus
Den enda av bilderna där jag tycker kvalstret har lite Erythraus-kvalitet i sitt habitus är ovanvarande fotografi. Det är också det enda fotografiet som i stark uppförstoring lyckas antyda att det de facto rör sig om två par ögon vilket således är diagnostiskt för just Erythraeus (samt Eatoniana som dock kan uteslutas).
I övrigt tyckte jag inledningsvis att dessa inte alls ser ut som de Erythraeus-kvalster jag är "van" med". Helhetsintrycket är liksom annorlunda.



När man som jag bara flänger runt och skrapar på ytan genom att se på "allt" i stället för att koncentrera mig på färre saker blir frågetecknen ofta fler än svaren. Tydligast blir detta i samband med artrika djurgrupper för vilka det är svårt eller omöjligt att hitta heltäckande litteratur eftersom studierna är förhållandevis få och begränsade.

I tidigare inlägg om släktet Erythraeus har jag nämnt att insamling och preparering vore nödvändigt för att på allvar utreda vilka arter det handlar om. I skrivande stund kan jag t.ex. inte avgöra om det finns fyra Erythraeus-arter på Frill eller om observationerna inbegriper olika åldersstadier av samma arter så att det i själva verket handlar om två eller tre arter. Men behåring och färgsättning torde, enligt vad jag lyckats notera, vara relativt likartad mellan deutonymf och könsmoget stadium inom en och samma art. Utgående från det ser det alltså ut som om Frill faktiskt inbegriper fyra olika arter i detta släkte. Det är lika många som på hela Finlands artlista.

Den artlistan borde förmodligen innehålla kanske 10 - 15 arter enligt uttalande av en akarolog jag tidigare diskuterat med. Här belyses alltså vetskapen om okunskap gällande arterna. 
"Known unknowns".

För min del är det här med artspaning hobby och viktig avkoppling. Det vore onekligen intressant att faktiskt samla in och göra mer ingående dokumentation av exempelvis dessa olika Erythraeus-kvalster. Men i nuläget är jag inte riktigt beredd att göra det av rent tidsmässiga skäl. Jag skulle då tvingas försaka det mer allmänna, avkopplande, ansvarslösa "ytskrapet" jag trivs med och projektet skulle troligen börja kännas som ett jobb. 

Jobb - betalt sådant - har jag för tillfället så det räcker och blir över. Det går helt enkelt inte att klämma in mer i tillvaron just nu. 

Var och när Erythraeus-kvalstren som presenterats i den här bloggen hittas har jag ju data på. Det är bara för den hugade akarologen att kontakta mig så får vi se till så att en ordentlig undersökning påbörjas. Måhända lämplig avhandling för någon biologistuderande?



lördag 27 juli 2024

Frill 22.6. Del 2 - Flodflickslända

Det blir lätt lite sockrigt glitter i makrobilder där solen är med som ljuskälla. Men dessa två flicksländor skulle med all säkerhet ha dragit sin kos om jag skuggat dem.
Arten är flodflickslända Platycnemis pennipes.
Dubbla smala skulderlinjer och smalt längsgående streck på bakkroppens ovansida är några av kännetecknen som gör att arten är lätt att skilja från övriga blå flicksländor.


Frill 22.6. Del 1 - Gråbandad lövmätare

22.6 bar det av till Frill. Årets tidigare besök bjöd på ganska få arter men så var jag också ute i ganska tidig vår och i väder som kanske inte var optimalt.

Dagens första småkryp var gråbandad lövmätare Scopula immorata. En vanlig art vars larver hittas på röllika, gråbo, hökfibblor och groblad. 
Fjärilens vingbredd är mellan 20 och 28 mm.
Ofta mörkare och mer brungrå än det ljusa exemplaret på bilden.

 

fredag 26 juli 2024

Trädgården 18.6. Rovmätare (larv)

Senaste vinter var hård mot många växter i trädgården. I samband med klippning av döda buskar och kvistar i ett tidigare tätt buskbestån (blandade arter och former) hittades denna mätarlarv.


Kamouflaget är av sådant slag att larven får skatta sig lycklig över att inte ha råkat ut för sekatören.


Arten är rovmätare Crocallis elinguaria.
Här ett inlägg med bild av en vuxen rovmätare fotograferad 2016.


 

Trädgården 17.6. Rhabdomiris striatellus

Vuxna exemplar av Rhabdomiris striatellus dyker upp i medlet av juni vad det verkar.
Lite mer bakgrund (via länkar) hittas i det här inlägget från förra sommaren.


Trädgården 17.6. Phymatocera aterrima

Påhälsning av Phymatocera aterrima, en bladstekel vars larver lever av ramsar Polygonatum spp.

Jag sökte senare larver men har inte råkat fynda några sådana. Jag borde kanske kolla en gång till eftersom det är en tid sedan. Är larverna många kan de äta stora mängder.


Referens / mer information:

SLU Artdatabanken (2024).
Artfakta: Phymatocera aterrima.


Trädgården 17.6. Xylophagus ater

Hona av vedflugan (fam. Xylophagidae) Xylophagus ater här sittande på trädgårdens ask Fraxinus excelsior.

Larverna är rovdjur i död ved.
Här även en hane fotograferad för 10 år sedan.


Trädgården 17.6. Nykläckta korsspindlar

I trädgårdens växthus var korsspindelungarna ute ur äggsäckarna 28.5.
I en av rabatterna hittades denna samling 17.6.


 

torsdag 25 juli 2024

Trädgården 17.6. Stekelhotellet

Jag har ställt mig ganska ofta vid trädgårdens stekelhotell men dokumentationen har varit sparsam. Här är i alla fall några bilder från 17.6. Vädret var lite halvdant och merparten av steklarna höll sig "hemma".

Ovan hane av korthårig kamgeting Euodynerus notatus.

Fäbodbi Hoplitis tuberculata.

Under lång tid hade jag trubbel med att komma på vilket bi det här var. När de enbart visar sig i porträttläge på det här sättet är merparten av de diagnostiska karaktärerna man vanligen använder sig av utom synhåll.
Jag postade till slut bilden i en diskussionsgrupp (för bin) men nästan direkt det var gjort, och innan jag fick svar, slog det mig att det måste vara hane av Megachile rotundata. Med tanke på att diskussionsgruppen är svensk och att M. rotundata inte finns i Sverige (än) skulle svaret ändå möjligen ha suttit långt inne. Det var lite likadant i fjol när jag grunnade på honorna av samma art.

Fäbodbi har under de två senaste åren hört till hotellets fasta artbesättning

Här en hona i färd med att blockera hålöppningen med allehanda bråte inklusive småsten. Första kammaren innanför är med största sannolikhet tom eller också fylld med diverse partiklar.



måndag 22 juli 2024

Trädgården 17.6. Scenopinus niger

I Finland finns tre arter i släktet Scenopinus (fam. fönsterflugor, Scenopinidae).
När det är en så här helsvart fönsterfluga rör det sig om S. niger.

Larverna är rovdjur i marksubstrat och tidvis även i annat löst organiskt material som t.ex. under bark på förmultnande ved.