måndag 29 juli 2013

Nötkråkorna

Smalnäbbad nötkråka
Jag börjar fråga mig hur nötkråkorna ska klara av att övervintra i trakten då det ser ut som om cembratallarna har producerat lite färre kottar än normalt. Hos oss har de snart tömt tallen och det är ovanligt tidigt.
Kråkorna hamstrar ju kottarnas frön i olika gömmor här och var men allt hittar de inte och vissa frön kommer de inte heller åt. Än så länge lever de i alla fall goda dagar och det är ett intensivt knackade uppe i vår ek.

Smalnäbbad nötkråka




Vårt utebord blir till papper

Takgeting
Mitt i trädgården bor ett stort gäng takgetingar - Dolichovespula saxonica - i en portkonstruktion. Det gäller att vara en smula försiktig när man går igenom porten. Om man har för mycket närkontakt med själva trävirket kommer de snabbt ut och kontrollerar vad som är på gång. 
- Och nej, plankorna i bilden ovan är inte impregnerade, de är grönmålade.
Boet där inne i porten är väl förresten mestadels bestående av vårt utebord - eller ytan av bordet i alla fall.

Takgeting




Tredje flugan i en smäll

Fortsätter fylla på med söndagens flugor men det här är nog den sista jag plockar in. 
Jag har inte försökt leta efter vad det kan vara för släkte eller ens familj. Det får jag ägna mig åt någon mörk vinterkväll. Eller så får jag börja skicka in bilderna till det informativa forumet www.diptera.info. Det är ett forum fyllt av kompetenta tvåvinge-experter.


Kanske en kärrfluga av något slag

På svärdsliljornas blad satt idag denna fluga. Det skulle möjligen kunna vara någon art ur familjen kärrflugor (Sciomyzidae) och jag är frestad att gissa Tetanocera sp. men det finns några detaljer i flugans utseende som inte känns helt rätt för släktet i fråga.
Inlägget och bilden ges den kategorin (etiketterna till höger) än så länge men jag får lov att söka vidare.


söndag 28 juli 2013

Riktigt stilig fluga

Antagligen Anthomyia procellaris. Släktet ingår i familjen blomsterflugor (Anthomyiidae).
Om det någon gång blir populärt att göra klädesplagg (päls) av "flugskinn" så kommer den här att bli eftertraktad. Nästan som snöleopard.
Arten verkar ha en viss anknytning till fågelbon.


Aspstyltmal

Aspstyltmal
Aspstyltmal - Caloptilia stigmatella
Styltmalar (Gracillariidae) trollar liksom bort all likhet med hur en sittande insekt "borde" se ut. Asptyltmalens larver lever i och av bladen på salix (pilar) och populus (popplar - bl.a. asp).



lördag 27 juli 2013

Kompostkvarn och kardborrsfly

Kardborrsfly
Det blev inget målande av husvägg idag. Jag skyller på solen, hettan och det faktum att en beställd färg ännu inte hunnit anlända.
Så istället passade jag på att försöka rensa och städa i trädgården. Med all husrestaurering har grönskan och oredan vuxit och brett ut sig. Igår började jag projekt "begränsa pestskråp" Pestskråp - Petasites hybridus - har vi av någon märklig anledning (ett ögonblick av dumhet för många år sedan) i vår trädgård och den mäktiga växten är sannerligen växtkraftig och bra på att skicka rotskott.
Igår rensade jag bort största delen och idag körde jag alltsammans i kompostkvarnen. 
För att smidigt mata ner de gigantiska bladen i kvarnen spjälkte jag huvud(mitt)nerven i längsled precis vid bladskaftet vartefter stjälkarna åkte ner. Likt stjälken är huvudnerven ihålig en liten bit upp i bladet.
Efter många nermalda blad noterade jag plötsligt ett blad där det ihåliga bladskaftet var fullt av brun sörja längs innerväggarna. Jag utgick från att det var avföring från någon larv men hittade ingen. Några blad senare var det samma bruna interiör och jag spjälkte stjälken vidare i hopp om att kanske finna något.
En bit upp i bladets mittnerv var mycket riktigt en larv. Den var väl ungefär 2 cm lång och givetvis inte helt pigg på att bli frilagd för att agera fotomodell.

Jag kan ha fel men vill påstå att det är larven av kardborrsfly - Gortyna flavago
Kardborrsfly är ett bruntecknat nattfly vars larver lever i ett flertal av våra vanliga växter. Precis som namnet antyder är tistlar en av dessa växter men de går även i kirskål, vänderot (Valeriana), skräppor och några till - bl.a. skråp och helt klart pestskråp.
Larven åkte minsann inte ner i kompostkvarnen. Den fick istället flytta in i ett nytt blad i det kvarlämnade beståndet. Jag nöp upp ett litet snitt i undersidan av mittnerven, vek upp snittet och petade in larven. Om jag bara kommer ihåg ska jag mot hösten kontrollera om den förpuppar sig i stjälken eller om den äter sig ut (lämnar ett nytt hål) och förpuppar sig på annat håll. Hittar jag puppan blir det möjligen ett försök att hålla den på kontrollerbar plats för att se om det är ett kardborrsfly som kommer ut.





fredag 26 juli 2013

Myrsvärm, fågelmoln och rymdskepp

Trädgårdsmyra
En del av den här sommaren - en ganska stor del - går åt till att pynja med huset. Bland annat målas delar av fasaden. När jag i morse klev upp i byggställningen och skulle börja smeta färg noterade jag att det var hyfsat många flygmyror på väggen. Trädgårdsmyror - Lasius niger - svärmade och när jag såg mig runt omkring noterade jag att det var något som kanske hela grannskapets alla kolonier och möjligen mer därtill gjorde.
Jag blev givetvis tvungen att hämta kameran. Några helhetsbilder blev det inte men väl enskilda fotografier av de inblandade aktörerna.

Drottning.

På de bevingade myrorna ser man tydligt släktskapet med steklarna

Ovanför var tornseglarna - Apus apus - talrikare än vanligt. Säkerligen lockade myrorna de allra flesta av stadens tornseglare till vårt kvarter.

Då jag hade plockat 400mm-objektivet på kameran blev det bara individuella fåglar som dokumenterades men ibland fick ändå två fåglar plats på samma bild. Tornseglarna kretsade runt, runt och hela gruppen böljade hit och dit. Säkerligen i takt med myrsvärmarnas täthet.

Efter en liten stund dök måsflocken upp. Det var en blandning av fiskmåsar och skrattmåsar. De höll sig på något högre höjd än tornseglarna men flög annars runt ungefär på liknande sätt. De snappade konstant med näbbarna i alla riktningar.

Tornseglare
EF 400 f5.6 L har riktigt snabb och bra autofokus men när det handlar om tornseglarnas fart och svängar får både autofokus och fotograf svårt att hänga med. Det blev många helblåa fotografier men några tornseglare fastnade ändå.

Tornseglarna har en extra plats i mitt hjärta. Vår kallvind har tidigare varit en hemsk dödsfälla för de stackars fåglarna. De lyckas nämligen ta sig in mellan taket och översta stockvarvet men hittar inte ut då de likt flugor istället luras till fönstren. I värmen och den torra luften har de snabbt strukit med. De första somrarna började vi ofta dagen med att gå upp och kontrollera ifall någon tagit sig in. Tack och lov är de lättfångade eftersom de inte kan flyga efter landningen vid fönstergluggarna. Därefter har det handlat om att få vatten i fåglarna och efter en stund brukar de piggna till. Då är det bara att hålla dem högt eller t.o.m. slänga upp dem i luften så brassar de iväg. Numera har vi mörklagt alla fönster utom två där vi helt enkelt tagit bort rutorna och efter den lösningen har inga tornseglare blivit fångna.
Tre par häckar också i huset.

Plötsligt svepte även en tornfalk in över scenen.

Den stannade upp och ryttlade några sekunder...

... men var sedan inte särskilt intresserad av att dröja sig kvar.

De övriga fåglarna jagade vidare.


Och så var det det där om rymdskepp. När jag senare åter var uppklättrad i byggställningen så kom tornseglarna gång på gång förbi väldigt nära. De flyger ju ofta i formation och låter samtidigt höra sitt intensiva skrik. När de viner tillräckligt nära förbi öronen så hör man också ljudet av vingarna som skär genom luften. 
Formationsflygandet i hiskelig fart nära huskroppen i kombination med skriket och ylet av vingarna gav mig direkt associationer till de gamla Star Wars-filmerna och Imperiets TIE-fighters.
Fantastiska fåglar, de där tornseglarna. 


Nattlampa. Del 8 - Hästfluga?

Eller så kanske inte. Men stegrar sig - det gör hon i alla fall.
Därmed var merparten av bilderna från nattlampsprojektet 21-22.7 avklarade.
Det blir nog fler sessioner. Man möter varelser som annars inte syns så ofta.


torsdag 25 juli 2013

Nattlampa. Del 7 - Trist och dystert

Dystert gräsmott
Här är i alla fall en nattfjäril jag lyckats ringa in vad arten beträffar. Åtminstone tror jag att jag prickar ganska rätt när jag hävdar att detta är ett dystert gräsmott - Agriphila tristella.
Gräsmott finns det flera modeller av. Larverna lever av, på och i gräs. 



onsdag 24 juli 2013

tisdag 23 juli 2013

En dans på rosor - Får jag lov?

Ja, jag gör annat än plockar in bilder i den här bloggen men högsommarvädret som råder idag kräver en liten paus från utesysslorna så att jag får komma in och värma fingrarna - samt ta lite eftermiddagskaffe. Kan ju samtidigt passa på att plocka in några fotografier som togs för ett par dagar sedan. Lite paus i "Nattlamps-följetongen" är väl också på sin plats.

Livet på rosorna fortsätter och för vissa så tar det slut. Blomfluglarverna är i full färd med att äta och växa. Maten har de allt som oftast bakom närmaste bladkant.
Sedan kan man fråga sig hur många av både blomfluglarver och bladlöss som dessutom innehåller parasitstekellarver. Dramat lär fortsätta.

Här är "del 1" och här är "del 2" i denna uppföljning av kampen om liv och död på våra roskvistar.


Nattlampa. Del 5 - och vad är det här då?

Namn på fjärilar som helst flyger när skymningen faller är sannerligen inte min starka sida. Inte heller den här (eller de här?) mäktar jag med att hitta bland alla alternativen. Skulle jag ens veta var jag ska börja söka (vilken familj) så skulle sökandet underlättas men jag har inte nycklarna för att få den starten.
Första exemplaret (två första bilderna) verkar en aning nött. Har den månne krockat med för många nattlampor då ryggen blivit kal?
Den andra nattfjärilen (två sista bilderna) är väl samma art trots vissa små skillnader men jag gissar att de skillnaderna har att göra med nötningen och blekningen av den första fjärilen. 

Edit: Allmänt gräsfly - Cerapteryx graminis. Det lustiga är att jag snubblade över svaret medan jag sökte något helt annat.





måndag 22 juli 2013

Nattlampa. Del 4 - Två obestämda "malar" söker efter namn

Jag benämner dessa två fjärilar "malar" trots att jag inte har en blekaste aning om var deras taxonomiska hemvist är. De finns inte i den litteratur jag har tillhanda men det betyder inte att det rör sig om några ovanliga sorter. Det finns ju släkten och arter så det understa ruttnar.
Om någon råkar ha koll på dessa så tar jag givetvis emot idéer, förslag och svar.
Den övre är ca 9-10 mm från huvud till vingarnas bakkant och den undre är marginellt mindre - kanske kring 8 mm.

Edit 11.8.2015. Bah, så fruktansvärt lurad man kan bli - och hur blind på en skala får jag vara. Jag menar... svaren fanns men jag vägrade se dem. Det här är ju förstås inga "malar".
Båda två hör ju till nattsländorna - Trichoptera. Den på nedre bilden skulle t.ex. kunna vara Neureclipsis bimaculata.



Nattlampa. Del 3 - Dansfluga

När lampan tändes var den här dansflugan (Empididae) på plats först av alla. Släkte och art kvarstår att komma fram till. 
Dansflugor lever till stora delar som rovdjur. Det gäller både fullvuxna flugor och larver. Den här flugan var inte större än ca 3 - 4 mm men världen är full av byten även för så små jägare.


Nattlampa. Del 2

En annan mygga som syntes i lampskenet var denna 2 mm långa hukande typ. Jag hade i nuläget inte ens tänkt försöka kolla vad det är för något men när jag sökte på några andra myggor råkade jag av en slump få upp bilder med mygg som till förväxling liknar denna. Om mina nätfynd stämmer in med bildens mygga ska det vara någon art ur släktet Procladius. Likt myggorna i förra inlägget hör Procladius till familjen fjädermyggor (Chironomidae). 
Även den här myggan bär på en kvalsterlarv.


Nattlampa. Del 1 - Fjädermyggor

Inspirerad av nattflystekeln här om kvällen riggade jag upp en lampa och lite vit täckduk ute i trädgården. Bland de första besökarna var olika modeller av fjädermyggor. 


Det här kan möjligen vara en Chironomus plumosus. Notera kvalsterlarven under bakkroppen.


Den här var bara två millimeter lång men vackert gulgrön och med mörkgröna ögon. Det är typiskt för fjädermyggor att hålla frambenen på det där sättet.


söndag 21 juli 2013

Äggspindel

Enoplognatha ovata heter äggspindeln på vetenskapiska. Den går också under namnet buskklotspindel och precis som det namnet antyder hör den till klotspindelfamiljen. 

Kroppen på en hona kan bli ca 6 mm lång. Det här exemplaret saknar de vackert röda markeringar som arten ofta har på bakkroppen.  Överlag är äggspindeln väldigt variabel i färgteckningen men de svarta punkterna på bakkroppen går igen i alla färgformerna. De är dock extra synliga på ljusa spindlar.
Framkroppen har en mörk mittstrimma och en svart "konturlinje" längs sidan.
Det klibbiga och stökiga nätet kan hittas i låg vegetation. Spindeln på bilderna hängde dock från ytterdörrens övre karm och rakt ner i dörrhålet på passlig ansiktshöjd. Där kunde den inte hänga så jag flyttade på den en smula.