fredag 30 augusti 2024

Bådaviken 3.7. Del 4 - Adelges abietis (?)

Hyser viss osäkerhet, men större granbarrlus Adelges abietis torde vara skyldig till den här gamla gallbildningen. Detta baserat på utseendet och placeringen i basen av skottet. 
Hade förstås varit trevligare med bild på en färsk gallbildning men jag fick inte ögonen på några sådana och letade i och för sig inte heller särdeles mycket.


Referens:

Albrecht A. C. (2017)
Illustrated identification guide to the Nordic aphids feeding on Conifers (Pinophyta) (Insecta, Hemiptera, Sternoryncha, Aphidomorpha)
European Journal of Taxonomy, 338. 1-160.
https://doi.org/10.5852/ejt.2017.338


torsdag 29 augusti 2024

Bådaviken 3.7. Del 3 - Allmänt näbbstinkfly

Hela inlägget redigerat 30.8.2024.
Misstänkte först sista nymfstadiet av Temnostethus gracilis (fam. Anthocoridae, näbbskinbaggar) men det rör sig i stället om allmänt näbbstinkfly Anthocoris nemorum.
En vuxen individ syns här. Kanske på tiden att denna vanliga art får återkomma till bloggen.
Tack till Aki Vähäkangas för artbestämning!


onsdag 28 augusti 2024

Bådaviken 3.7. Del 2 - Anisotoma humeralis

På, vad som torde vara ett litet "början" till sotägg Reticularia lycoperdon, knaprade mycelbaggen (fam. Leiodidae) Anisotoma humeralis.


Två av släktets arter, A. humeralis och A. axillaris, har dessa röda fläckar på täckvingarna. Med hår på täckvingarna blir det förstnämnda arten.
Dessa lever bekräftat på Myxomyceter (slemsvampar) och gärna sotägg.



söndag 25 augusti 2024

Bådaviken 3.7. Del 1 - Mydaea sp.

Inga besök i Bådaviken mellan 2.6 och 3.7. Lång paus under en vanligen intressant period. Men så kan det bli. Livet består förstås av fler saker än hobbyrelaterat sökande efter olika organismer i omkringvarande natur.

Vanligen publicerar jag de olika arterna i kronologisk ordning. Det vill säga i den ordning de upptäckts och dokumenterats. Här gör jag ett undantag och återkommer till första observationen i ett senare inlägg. Först ut är således andra arten jag mötte.

Art blir dock lite väl mycket sagt. Misstänker nämligen att man inte kommer till art då det endast blev en enda bild innan flugan försvann. Små hår syns vid förgreningen av vingribborna R2+3 och R3+5. Det indikerar släktet Mydaea. Sedan blir det trixigt.

Släktet inbegriper 16 arter på finländska artlistan och enligt observationsstatistiken är 7 st vanliga. Ett mindre antal arter kvarstår som potentiella svar baserat på vad jag ser i fotografiet. En lateral bild hade varit mumma och därmed får det i nuläget stanna vid Mydaea sp.
Bilden är uppladdad så att mer flugbevandrade personer kan granska den och om något svar dyker upp får jag redigera inlägget.


måndag 19 augusti 2024

Trädgården 25.6. Neurigona quadrifasciata

Äntligen fastnade en hane på kamerasensorn. Som lök på laxen var han dessutom i färd med att kurtisera en hona.

Det rör sig om arten Neurigona quadrifasciata (fam. Dolichopodidae, styltflugor) hos vilken hanarna har dessa tjusiga tofsar på framfötterna. Han uppträder med koreografi.
Honan ser dock ut att lägga ägg redan och jag är osäker på om det blir fortsatt befruktning eller om hans aktivitet är av det övervakande slaget ifall någon ny hane skulle råka intressera sig.

Alla hanar jag tidigare haft framför objektivet har varit nervösa och hunnit dra sin kos innan jag tryckt på exponeringsknappen. Honor har jag däremot lyckats fånga på bild... bl.a. denna som med sitt byte demonstrerar att de, likt övriga styltflugor, är rovdjur.


Trädgården 25.6. Rhagio maculatus

Rhagio maculatus (fam. Rhagionidae, snäppflugor) är typisk trädgårdsart under andra halvan av juni och en bit in i juli. Enstaka exemplar har observerats ända in i början augusti.

De sitter ofta på lodräta ytor som t.ex. trädstammar och stolpar där de spanar efter byte. Så snart en insekt i lämplig storlek flyger förbi dyker snäppflugan ner och fångar bytet i luften.



Trädgården 25.6. Dryomyza anilis

Dryomyza anilis (fam. Dryomyzidae, buskflugor) är ingen ovanlig art i trädgården, men senaste fotografierna av en sådan togs 2017 så det känns som om tiden är inne för en ny bild på bloggen.

 

söndag 18 augusti 2024

Trädgården 24.6. Cordilura albipes (?)

Denna eleganta fluga på ca 5 mm tillhör familjen kolvflugor, Scathophagidae.

Det borde vara arten Cordilura albipes men jag hyser viss osäkerhet eftersom det verkar finnas förväxlingsrisk med arter i släktet Parallelomma i vilket C. albipes dessutom tidigare också ingick. 

Biologin hos arterna i släktet Cordilura är väl inte helt känd för dem alla, men de entomologin har koll på lever i larvstadiet inne i strån av starrar (Carex spp.) samt skogssäv (Scirpus spp.).



Referens:

A. L. Ozerov, M. G. Krivoshenia, 2020
A review of the genus Cordilura Fallén, 1810 (Diptera: Scathophagidae) of Russia
Russian Entomological Journal. 29(4): 439-480, 2020


lördag 17 augusti 2024

Trädgården 24.6. Torymus armatus

Torymus armatus (fam. Torymidae, gallglanssteklar) är, i trädgården, den hittills enda konstaterade arten ett stort släkte. 57 st arter är på finländska artlistan.

Det är dock sällan jag ser dessa småttingar tillräckligt bra i "fält" och många av dem kräver insamling för artbestämning.

Här en hona och här en hane som tidigare insamlats och dokumenterats. 



Trädgården 24.6. Prickvargspindel

Inget speciellt... bara prickvargspindelstatus 24.6.

Prickvargspindel = Pardosa amentata.
Det vita på äggsäcken är förresten bajs och färgen kommer sig av guanin, det ämne som utgör vit färg hos spindlar.


fredag 16 augusti 2024

Trädgården 22.6. Bred videbagge

Nytt trädgårdsartkryss i form av bred videbagge Plagiodera versicolora.

Det finns flera blanka, skimrande bladbaggar (fam. Chrysomelidae) men bl.a. formen och punkturen skiljer den från de värsta förväxlingsriskerna.

Jag publicerade gott om inlägg under juli månad, men nu i första halvan av augusti har det varit sämre ställt med skrivbordstid. Det blir inom kort "bättre" med den saken och sommarens observationer börjar väl åter rulla ut i lite högre trakt från mitten av nästa vecka och framåt.


tisdag 13 augusti 2024

Trädgården 22.6. Stekelhotellet

22.6 knaprade sig väggbin Heriades truncorum ut ur sina bokamrar.
De hör hög- och sensommaren till i trädgården.



Gasteruption assectator fortsatte undersöka hotellets bohål.
Här är det dock tvagning på schemat.



söndag 11 augusti 2024

lördag 10 augusti 2024

Trädgården 22.6. Phryganea sp.

Min nattsländeinkompetens gör sig av naturliga skäl påmind när en sådan, en nattslända (ordn. Trichoptera) alltså, ska synas i artbestämningssyfte.

Antennlängden dikterar hane och utseendet i övrigt gör att man landar mellan hötapparna Phryganea grandis och P. bipunctata. Jag har lutat mot den förstnämnda men det är genitaliekontroll som gäller och därmed stannar det vid släkte.

Andra bilden är manipulerad. Egentligen sitter nattsländan på en lodrät stolpe men bilden har vridits för bättre anpassning till datorskärm (telefoner kan vridas hur som helst).


söndag 4 augusti 2024

Frill 22.6. Del 14 - Sicus ferrugineus

Avslutar den korta Frill-safarin 22.6 med stekelflugan (fam. Conopidae) Sicus ferrugineus, en art som senast var på bloggen 2017 och som nu får kryss i artlistan för Frill.

En annan stekelfluga observerad på Frill är Conops quadrifasciatus.



Frill 22.6. Del 13 - Thricops sp.

Hane av...

... hmm. Ja, vad då?

När man som jag inte är så bevandrad i överfamiljen Muscoidea kan det ibland vara trixigt att hitta rätt.
Jag var inne och nosade i underfamiljen Phaoniinae (fam. Muscidae) ganska länge men till slut hittade jag släktet Thricops i underfamiljen Azeliinae. 
Ett stort släkte och just nu kommer jag inte åt den artnyckel jag vet finns. 
Tror det rör sig om något i stil med T. longipes men det är med stor osäkerhet. 

Få återkomma ifall artfrågan får ett mer definitivt svar.


fredag 2 augusti 2024

Frill 22.6. Del 12 - Sotmätare

Sotmätare Odezia atrata gillar ängsmark med högt gräs. Viss närhet till vatten är också prima.
Frill passar som hand i handske för arten och flera av dem fladdrade omkring i området.

Larverna lever på hundkäx, hårkörvel, nötkörvel, björnrot och strätta.

Risk att förväxla en vuxen sotmätare med någon annan fjäril finns inte. 
Vingspannet är 22 - 26 mm.