Inte så ofta trollsländor gästar trädgården men det händer. Det är trots allt endast 70 meter till älven.
Oftast flyger de bara förbi och jag har inga tidigare dokumentationer av dem från just trädgården.
2.6 landade en spjutflickslända Coenagrion hastulatum (hona) tillfälligt på ett liljeblad precis när jag spanade efter småkryp i liljerabatten. Hann få en avståndsdokumentation innan hon drog vidare.
En av de vanligaste trollsländorna på många håll här i centrala och norra Norden. Längre söderut har populationen minskat drastiskt och den är numera rödlistad på många håll i Europa. Under perioden 2001 - 2010 minskade den t.ex. med drygt 70% i Nederländerna.
Försurning, övergödning, igenväxning och uttorkning nämns som primära faktorer (se ref.)
När det kommer till evertebraternas minskning handlar det inte alltid om minskad biodiversitet, utan även om att de vanligaste arterna (som kanske forfarande är vanligast) har minskat ordentligt.
Dvs. biomassan minskar. Det i sin tur har stora effekter på ekosystemen och märks bl.a. på många fågelpopulationer.
På "min" breddgrad är minskningarna i form av generell trend kanske än så länge inte märkbara. Det finns mig veterligen inte heller någon långtidsstudie som belyser eventuella skiftningar häromkring.
De flesta insektpopulationer är känsliga för kortsiktiga populationsreglerande faktorer. Vädret under deras olika utvecklingsstadier är t.ex. en stark påverkare som gör att det kan bli rejäl fluktuation. Sådana kortsiktiga händelser är inte oroväckande eftersom de flesta insekterna har stark reproduktionsförmåga när tillfälle ges och därmed snabbt kan återhämta sig.
Exempelvis den här sommaren har lokalt hittills bjudit på märkbart liten mängd av ganska många olika arter. Här kan det bl.a noteras genom antalet insekter som "fastnar" i trädgårdens växthus. Lång och knepig vinter i kombination med snabb omställning till hög värme och torka i maj kan ha orsakat ett och annat tapp i flera populationer. Med mer "normaliserad" årstidsrytm kan det mesta vara återställt nästa sommar.
Det stora problemet är den observerade större minskningstrenden över de senaste decennierna. Då handlar det alltså om faktorer som är något helt annat än väderförhållanden våra insekter är anpassade för och det handlar även om andra påverkare än enbart väder.
Referens:
Billqvist, M; Andersson, D & Bergendorff, C. 2019
Nordens trollsländor
Avium förlag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar