söndag 2 december 2018

Phytodietus sp.

Träverkstadskadaver nummer tre.
För brokparasitstekelintresserade bloggarkeologer länkar jag här till ettan och tvåan.

Denna stekel är ungefär sju millimeter lång, svagt blåskimrande svart med sparsamma gula markeringar samt bärare av relativt "kraftig" ovipositor.

Stekeln tillhör släktet Phytodietus men arten är inte bestämd. Släktet ingår i tribus Phytodietini som i sin tur finns i underfamiljen Tryphoninae (skaftäggsteklar) i familjen Ichneumonidae (brokparasitsteklar).

Phytodietus-steklar parasiterar främst på mott (fam. Pyralidae) och vecklare (fam. Tortricidae) som koinobiont ectoparasitoid. Det betyder att stekellarven sitter på utsidan av sin värdlarv som "tillåts" leva ganska ostört och äta sig större medan parasiten suger lite näring åt gången. Jämför t.ex. med de steklar som sitter på spindlar.

I Finland verkar sex stycken arter i släktet vara "registrerade". Det borde kanske därför inte vara omöjligt att få denna artbestämd. Den är ju sparad och jag kan fotografera fler detaljer om så krävs. Men bland många av brokparasitsteklarna verkar det råda en del osäkerhet och flera underfamiljer är föremål för revideringar. Hur statusen är bland släktingarna till den här vet jag inte.

Den här samlingen bilder är huvudsakligen tagna för själva artbestämningen. De är inte de allra mest lysande fotografiska alstren utan snarare ganska snabbt utförda tråkbilder.

Fokusstackandet är tidsdrygt och exemplaren med allt damm och diverse skador är heller inte de mest fotogeniska motiven. Därför satsas inte så jättemycket arbete på själva estetiken i fotografierna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar