Dvs. ska jag enbart sammanfatta året eller ska jag orda om något annat också?
Vad är i så fall "det andra"?
Ska jag göra en liten utflykt för att ta bilder speciellt till detta inlägg?
Vilken typ av bildmaterial vill jag ha?
Har jag alls någon plan?
Vet jag vad jag håller på med?
Är det här relevant bloggande?
Sak samma! Nu improviserar jag och så får jag se vart det bär.
Natur-/miljöåret har precis som 2018 handlat främst om klimat. Det finns inget som tyder på att 2020 ska bli något annat heller. Mänskligheten och resten av planeten står helt enkelt inför det vetenskapligt belagda faktumet att vår omdaning av atmosfärens sammansättning har obehagligt långt gående konsekvenser för biosfären och ekologin. Ordet omdaning låter kanske dramatiskt och egentligen handlar det ju inte om stora saker rent procentuellt i atmosfären som helhet. Däremot är förändringen procentuellt större om man enbart ser till andelen växthusgaser och framförallt den effekt som CO2 de facto innebär.
Sedan har Greta Thunberg formligen exploderat ut i alla tänkbara skrymslen och vrår av såväl "gammelmedia" som nya, sociala media. Det har varit FN-möten, seglatser, Time Magazine-omslag (person of the year), massdemonstrationer, TV-intervjuer, tal och hela köret. Hon må ha varit gigantisk redan 2018, men det gångna året måste väl ändå ha toppat alla tänkbara spådomar om vad hon skulle åstadkomma.
Thunberg kan på gott och ont inte röra ett lillfinger längre utan att folk går bananas i allehanda kommentarsfält och some-diskussioner. Även klimatförvillande typer som är tokleda på att höra nyheter om Thunberg drar själva upp henne i än det ena och än det andra sammanhanget. Thunberg själv håller sig fortsättningsvis fokuserad på sitt och håller sig till sin vetenskapsnära "plan". Belackarna ägnar hon ingen energi åt men kan tidvis nypa elegant och intelligent tillbaka då t.ex. USA:s president i all sin patetiska infantilitet twittrar förvirrade stolligheter i sandlådan.
Väderfenomenen som radar upp sig världen över fortsätter belysa klimatsituationen. Visserligen kan allt beskrivas som enbart väder, men forskningen står ju klar med sin beskrivning av hur klotets "grundklimat" tydligt ökar den statistiska förutsättningen för att extremväder ska inträffa. De stora stormsystemen rör sig långsammare och innehåller mera vatten med utdragna, häftiga skyfall som följd. Värme och torka kan utspela sig under längre tid på året och samma gäller perioder av förhöjd brandrisk. Jetvinden här uppe i norr är allt oftare svag och mycket mera meandrande än tidigare. Det innebär rejäla förflyttningar av varm luft mot norr och kall luft mot söder på olika platser över norra halvklotet och Nordpolen. Inlandsisarna visar allt tydligare tendenser att minska sin massa och ekologiska system verkar ha stora funktionsproblem på sina ställen runt om.
Den här bloggen är väl primärt inte ägnad åt globala miljöfrågor, men jag berör ju trots allt ämnet från och till. Det är bara för dig att klicka på etiketten "Debatter - Klimat" för att kolla vad jag ordat om i ämnet. Det blir mer om det inom kort. Som jag nämnde i förra inlägget har jag en längre text på gång. Den dyker säkert upp i inledningen av januari (om jag får den färdig någon gång).
För att nu hålla den här årsreflektionen lite närmare själva bloggen - och därmed mig själv - kan jag väl t.ex. lista ett inlägg från respektive månad 2019. Det är några inlägg som åtminstone jag tyckte var roliga och som känns helt OK att ha prånglat ut på bloggen.
Januari: Lek med klimatdiagram.
Februari: Emberiza citrinella citrinella.
Mars: Damaeus cf. onustus.
April: Luftakrobatik à la havsörn.
Maj: Typisk dyngstump.
Juni: Nära fästingen-upplevelse.
Augusti: Silltrut anno 2019.
September: Bådaviken 24.8. Del 4 - Rhyssella approximator.
Oktober: Venedigresa. Del 5 - Flygplan.
November: Ribbgrynna.
December: Inget inlägg värt att länka till.
Några exempel på totala artobservationer i trädgården.
Spindeldjur: 90 arter. 6 st nya arter 2019. (7 nya arter 2018)
Insekter: 450 arter. 30 st nya arter 2019. (51 nya arter 2018)
Fåglar: 43 arter (inga nya under de senaste två åren).
Däggdjur: 7 arter (inga nya under de senaste två åren).
Ytterligare lite traditionsenlig statistik:
I detta nu torde bloggen inbegripa 792 olika djurarter.
För ett år sedan var det 717 arter och året dessförinnan 635 st.
Således är det 75 nya arter som letat sig in till dessa sidor under 2019. Det kan jämföras med 82 st 2018 och 116 st 2017.
Under det här året har jag i och för sig börjat slänga in mera svamp på bloggen också. Borde nog även börja samla och registrera observationer av dem. Måhända 2020 är året då det sker?
Det bör dock tilläggas att jag fortfarande har ett antal icke artbestämda, insamlade insekter som väntar på närmare studier. Hoppas under vintern få tid att mata ut de krypen här på bloggen också. Två steklar är så gott som dokumenterade och den ena är artbestämd. Så den dyker sannolikt upp i ett inlägg om några dagar.
När jag för någon dag sedan kikade på några gamla bilder (2010-2013) i halvt bortglömda hörn av gamla hårddiskar hittade jag en del småkryp som inte heller "registrerats" i mina listor. Fanns lite halvdassiga bilder på dem också. Misstänker att jag även petar ihop ett inlägg med dem så småningom.
Jag vill önska alla ett riktigt gott nytt år och hoppas det nya decenniet för med sig någon slags vändning gällande de ekologiska realiteterna världen över. För att det skall ske krävs aktiv handling. Så handla aktivt! Det ska jag försöka i alla fall.
PS. Om någon funderar över bilderna så är det bara några makrofotografier av några mineraler (eller?) jag för närvarande inte alls har koll på. De får ersätta nyårsfyrverkerierna för min del. Känns som om mänskligheten kunde komma över det där med att skjuta raketer jämt och ständigt. Jo det är vackert med fyrverkerier. Men ändå liksom.
Jag måste i något skede nog också börja plugga bergarter, kristaller och mineraler. De är också intressanta.
Hej Robert!
SvaraRaderaEtt stort tack för att du orkar skriva om natur, ekosystem och de klimatförändringar som hotar vår planet. De som hänger sig åt att sprida det som numera kallas alternativa fakta kanske inte är så många men de är flitiga på nätet. De är förmodligen mer rädda för samhällsförändringar och inskränkningar i sin livsstil än för det hot som ett varmare klimat innebär men de får inte stå oemotsagda. Därför är kunniga och välformulerade röster så oerhört viktiga så jag hoppas du både orkar och vill fortsätta skriva.
Önskar dig en god fortsättning på det nya året!
/Gunilla
Tack åter igen för det positiva och uppmuntrande omdömet!
RaderaÖnskar även dig en riktigt god fortsättning och jag ser fram emot nya inlägg i din blogg.