Varje gång ögonen lokaliserar en plattnos (fam Anthribidae, plattnosvivlar) tänds hoppet om någon av de rödlistade arterna.
Storplattnos Platyrhinus resinosus (NT) är högst på önskelistan.
En annan är björkplattnos Gonotropis dorsalis (NT).
Men rönnplattnos G. gibbosa som ännu inte är med på Finlands artlista är de facto kryssad. Jag har varit på väg att fråga Luomus om införandet av arten på laji.fi men inte kommit till skott. Det kanske ordnar sig nu när jag påminns om saken. Rönnplattnos urskiljdes som egen art från björkplattnos för inte så många år sedan. Den ena av Luomus egna exempelbilder på björkplattnos visar en Gonotropis med ryggteckning i enlighet med just rönnplattnos.
Som så ofta när hopp tänds släcks det också.
Den upptäckta plattnosen var en högst ordinär alplattnos Platystomos albinus.
Det är väl i och för sig inte heller så illa även om den inte är rödlistad.
Alplattnos lever i larvstadiet på svampar i släktet Daldinia, skiktdynor.
Bilderna ovan är enkla fältbilder och bilderna nedan är fokusstackade av några enstaka (4-6) exponeringar.
Även storplattnos lever ju i dynsvampar. Trädlevande tickor kan man ju lägga i en låda för att se vilka arter som kommer ut till sist, men det går nog inte med dynsvampar https://www.natursidan.se/nyheter/spektakular-ny-art-for-sverige-hittad-av-student/
SvaraRaderaTack för kommentar och länk!
RaderaJo, det skulle i så fall röra sig om att samla in fragment eller hela bitar av stammarna precis som nämns i artikeln.
Vid Bådaviken kunde det mycket väl vara en del av någon mer ingående studie gällande vad som där finns. Området har potential att bjuda på både ett och annat... får jag konstatera bara på basis av enkel jakt med ögonen.
Snabbt skulle man få flertalet arter som är närmast hopplösa att hitta på annat sätt.