När värmen nu slog till igen vaknade stickmyggorna åter till liv. De var ju tvungna att retirera en smula när vintern för ett par veckor sedan slog till med en eftersläng.
I går agerade jag lockbete då myggorna mot kvällen började surra i skuggan. Men inte ens de hungrigaste myggor verkar vara helt nöjda över att bli fotograferade. Känns som om kameran är det mest effektiva myggmedlet även om man står en ljum sommarkväll bredvid valfri skogstjärn omgiven av ett moln stickmyggor.
Till slut fick jag ändå napp.
Mina stickmyggkunskaper är än så länge gravt bristfälliga vad artning beträffar. Därför har jag i dessa fall lagt upp bilderna på en fb-sida tillägnad tvåvingar (ordningen Diptera).
Första stickmyggan bedöms vara Aedes hexodontus - fjälltömygga. Ett litet frågetecken hänger eventuellt över artningen. Det är den myggan som syns på bild nummer två och tre.
Andra stickmyggan (bild ett, fyra och fem) hör till släktet Anopheles och arten är sannolikt A. messeae - källarfrossmygga.
Det var ett bra initiativ att ge alla stickmyggorna svenska namn.
SvaraRaderaAbsolut. Tids nog ska väl alla organismer ha sina trivialnamn, men namnkommittén som behandlade stickmyggonra var snabbt ute i Sverige. Tror den namnkommittén inbegriper åtminstone en person som också gett svenska namn åt fästingarna vilka ju också fick sina officiella svenska namn relativt tidigt.
SvaraRaderaDen här "diskussionen" rör ju då de familjer där man metodiskt gett alla släkten och arter trivialnamn. De flesta småkryp har ju tidigare haft enstaka representanter med svenska namn, men de har s.a.s. inte varit riktigt officiella.
I Finland har namnkommittéerna för övrigt hunnit längre med namngivningen för långt fler småkryps ordningar och familjer än vad som varit fallet i Sverige.
SvaraRaderaI Sverige siktar man främst in sig på de som regelbundet uppträder i media därför fästingar (som ständigt byter både art och släktnamn!) och stickmyggor. Sedan har ju världens alla fågelarter också fått svenska namn
Radera