Kvalster är ju ett gäng kryp man antagligen aldrig någonsin skulle bli klar med hur mycket man än försökte. Det finns högst antagligen en hel massa blanka fläckar i den vetenskapliga kunskapen kring denna enorma grupp djur. Sålunda får man väl tipsa alla yngre naturintresserade personer om att det här kunskapsområdet kan innehålla goda karriärmöjligheter och forskning i tidigare okända vatten.
Bildernas kvalster dokumenterades 8.7 och det fanns en hel drös av dem samlade i ett och samma lilla område av trädgården. Helt klart har de släktskap med rovkvalstret i det här inlägget från förra året.
Släktet är Erythraeus. Sedan är det knepigt. Enligt uppgift har vi fyra arter i landet. Så vitt jag kan se torde det här ändå vara den art som kanske är mest allmän - eller så är den oftast observerad eftersom färgsättningen är speciell. I så fall torde det röra sig om E. phalangoides.
Helst vill jag ju fotografera djuren där de finns. I det här fallet skulle det ha varit nere på marken bland torra blad. Men rovkvalster i stil med det på bilderna är i stort sett aldrig stillasittande mer än några nanosekunder åt gången. Och även om det här är en rejäl bamse i kvalstersammanhang, så är litenheten och snabbheten i det närmaste ohanterlig med kameran. Oftast släpper jag därför ner sådana kryp i en lämplig liten skål med hal innersida och gradvis brantare kanter för att de inte skall kunna rymma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar