Se där! En klickbait-rubrik eller?
Men det här handlar inte om hur vargar gått på någon väg vid Storsand, utan om stekeln Anoplius viaticus. Den heter vargvägstekel på svenska.
Företog alltså en liten resa ut till Storsand (Monäs) denna lördag (19.5). Tänkte huvudsakligen söka sådana småkryp som har för vana att befinna sig i de biotoper som Storsand erbjuder. Mellan tallarna (som ju till vissa delar huggits) finns stora ytor där just vargvägsteklar flyger omkring. Jag hade aldrig tidigare dokumenterat dem och den här gången var det tänkt att jag skulle åstadkomma några bilder.
Inte särskillt lätt med MP-E65-gluggen. Det här är ju kvicka steklar med viss tendens att snabbt knycka iväg några meter när kameran närmar sig. Slutligen hittade jag ändå några som ställde upp och vågade stanna kvar trots närgången kamera och stor blixtdiffusor rakt ovanför.
Vargvägstekeln är kring centimetern lång. En hona kan bli närmare 14 millimeter. De två honorna som syns på bilderna är ganska nära 10-11 mm. Alla steklarna jag såg i dag hade röda fält på "låren". Enligt SLU Artfakta har ungefär var fjärde hona dessa röda lår. Men andelen sägs variera beroende på lokal. De som inte har rött på låren har alltså helsvarta ben.
Vargvägsteklar är på jakt efter spindlar - närmare bestämt vargspindlar. Därav namnet.
Jag spanade en stund efter steklar som eventuellt skulle ha korn på någon spindel men den spaningen var förgäves. En annan gång kanske.
När de hittat en vargspindel paralyserar de den med ett stick och gräver därefter en grop - en bohåla - dit de baxar sitt byte. Sedan lägger stekelhonan ett ägg på spindeln och när larven kläcks har den levande och ständigt färsk paralyserad spindel att festa på.
Stekelhonorna bör dock se upp för artfränder. Dessa steklar har nämligen ingenting emot att stjäla andras färdigt paralyserade spindlar och det kan ibland bli en del kamp om matpaketen.
Vargvägstekeln övervintrar som fullbildad nere i marken och arten är aktiv under i stort sett hela sommarhalvåret. Åk gärna ut till något sandtag, en torr och sandig grusväg eller spana i den något fastare sanden en bit upp från någon av våra naturliga sandstränder. Dessa steklar och deras förehavanden är lätta att studera och samtidigt underhållande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar