fredag 3 maj 2024

Frill 14.4. Del 4 - Acalypta carinata

Inte mer än 1 mm och jag borde ha bytt objektiv. Men det gjorde jag inte.

Det här är en nymf av någondera art i familjen nätskinnbaggar (Tingidae) fyndad intill en gammal stubbe på en av fårbetesytorna vid Frill.
Min gissning är att det rör sig om Acalypta carinata. Orsaken till det är en kombination av längden på huvudets utskott/taggar samt miljön. 

Jag har sökt men inte hittat någon god beskrivning av de olika arternas nymfer. Potentiella förväxlingarter vars utbredningsområde sträcker sig över Österbotten är möjliga. De arterna håller, enligt beskrivningarna, dock till i fuktigare miljöer än den som erbjuds vid Frill (vårblötan till trots). 

Släktets arter lever primärt på diverse mossor eller gräs. A. carinata kopplas till vitmossor (Sphagnum spp.) och gruskammossa (Abietinella abietina). I skrivande stund har jag inte koll på hur det ser ut med mossorna just där denna nymf fyndades men den sistnämnda torde rimligen platsa vid Frill. Vitmossa bör vara utesluten i det här fallet.

I stunder som dessa irriterar jag mig över att jag inte noterat växtligheten eller ens tagit ett dokumentationsfoto över fyndplatsen. Skärpning och bättring! Det är en så enkel grej liksom!
Jag bör granska moss-förekomsten när jag besöker stället åter. En kompletterande åtgärd är förresten att söka vuxna individer också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar