Möjligen någon Entomophthora-art. Oberoende vilket av släktena och arterna i gruppen Entomophthorales det rör sig om är resultatet i det samma. Flugan klamrar sig fast och dör på en någorlunda högt belägen plats där svampen kan sprida sina sporer i vinden.
Här är ett tidigare exempel.
Fascinerande! Du har så mycket intressant att berätta, läser här ofta även äldre inlägg.
SvaraRaderaDetta med svamp och insekter, är det vanligt eller så utbrett att det kan hota en hel art? Hur kan svampen dirigera insekten så att den dör på ett ställe som gagnar svampen?
Hälsningar
/Gunilla
Hej,
RaderaTack! Alltid lika roligt om någon finner materialet intressant på ett eller annat sätt.
Har inte kollat om dylika svampar kan utradera någon art. Antagligen inte så länge svampen geografiskt finns i sitt ursprungsområde - eller alltså i ett område där de lokala flugorna angripits av svampen under någorlunda lång tid. Har inte läst in mig på om flugorna har något försvar. Men det skulle inte förvåna eftersom dylika "relationer" tenderar utveckla just olika strategier för att bemästra faror av olika slag. Arter som angrips av andra parasiterande organismer (t.ex. steklar) har ofta ett immunsystem som i vissa fall kan döda stekelägget. Samtidigt försöker steklarna knäcka värddjurens immunsystem. Det pågår helt enkelt kemisk krigföring.
Däremot utraderas ju t.ex. groddjur på löpande band världen över just pga. en svamp. I den svampens ursprungsområde har groddjuren immunitet. Det forskas febrilt kring den där immuniteten och vissa svårt hotade arter samlas t.o.m. in för att bli skyddade i ett desperat försök att förhindra utdöende.
Angripna flugor kanske lever så pass länge att de hinner reproducera sig innan de dör.
Nu sitter jag bara här och spekulerar. Förmodar att det finns studier på detta.
Det är också dylikt som är så kul med enkla små "safaris" i den absoluta närmiljön. Oräkneliga spännande skeenden utspelas hela tiden även bland de mest - i vårt tycke - triviala organismerna. Man får ständigt nya insikter.
Hur svampen lyckas kontrollera flugan vet jag inte. Samma gäller ju svamp som angriper myror. De klättrar också högt upp och biter fast sig innan de dör.
Jämför även med Leucochloridum:
http://utgangspunktnykarleby.blogspot.com/search/label/Parasiter
Och så finns det ju kackerlacksteklar som sticker sina offer så att kackerlackan blir viljelös (zombies) varpå stekeln hugger tag i offrets antenner och styr/leder ner den i en håla.
Alltså kontrollerandet måste ske via någon signalsubstans som gör att offret beter sig som det gör. Men mekanismen och exakt hur det fungerar vet jag inte.
RaderaStort tack för ditt svar!
SvaraRadera