Trädgårdens ålderstigna äppelträd bjuder god grodrund för en hel armada av svamparter Under olika perioder av sommarhalvåret växer fruktkropparna ut och avslöjar svampens närvaro i trädet. Den här tiden på året ploppar en lamellförsedd vit fruktkropp ut från en central spricka i ena äppelträdets stam.
Edit 26.10.2019: Svampen är förmodligen Pleurotus dryinus - ringmussling - vilken också är typisk i hårt träslag som apel.
Svampar är som bekant hemvist för många olika småkryp. Flera av dem ser man sällan på andra ställen än just svamp. Så med andra ord lämpar det sig mycket väl att studera dessa svampar för att få syn på ett eller annat.
På just den här svampen samlades ett antal steklar i familjen Diapriidae (hyllhornsteklar) i sökandet efter värdar för sina egna larver. Jag har i skrivande stund ingen artning (eller ens släkte) för dessa steklar, men så här långt är jag i alla fall klar med att de hör till underfamiljen Belytinae.
Edit 6.1.2020: Betämd av Victor Kolyada till Cinetus sp.
Kroppslängden är ca 7 mm. Ungefär 4-5 steklar huserade bland lamellerna på svampens undersida. Där var det frenetisk vandring in och ut mellan lamellskivorna. Antennerna arbetade intensivt.
Tyvärr var det en smula svårt att få kameran vinklad på bra sätt. Jag såg egentligen inte vad som försiggick annat än genom kamerans live-view och en överblick av helheten blev närmast omöjlig. Dessutom skedde den mesta aktiviteten dold inne bland lamellerna. Men jag hade tur och vid ett tillfälle råkade jag följa en stekel som fick tag på ett värddjur som var synligt. Visserligen kunde jag inte se larven genom kameran men jag noterade att stekeln ändrade rörelsemönster och verkade fokuserad på något specifikt.
Skärpedjupet förhindrade ordentlig skärpa över både stekel och äggläggning. Jag fick chansa en smula och bränna av ett antal exponeringar halvt i blindo under den korta processen. De två ovanstående bilderna är det enda som är presenterbart från skeendet, men med tanke på omständigheterna är jag glad att det blev några bilder överhuvudtaget. Värddjuret i det här fallet är någon svamplevande tvåvinge (Diptera). Egentligen borde jag ta vara på svampen och se vad som kläcks - om nu inte alla tvåvingelarverna blivit parasiterade - för då vet jag ju vad det blir.
Försökte följa med en god stund för att se om nya liknande sekvenser skulle dyka upp. Men precis som tidigare skedde den huvudsakliga äggläggnings-verksamheten bortom synhåll.
Dessa hyllhornsteklar hör till de många doldisar som lever och agerar i vår omgivning. Små och oansenliga dyker de upp under en kort period då de samkör med sina värddjur i deras likaledes korta svamprelaterade säsong. De ingår alla i det nätverk vi så hårt borde hålla i för att inte låta biodiversiteten rämna ytterligare. Även obetydliga doldisar som dessa spelar roll i våra ekosystem.
I Nature-numret 14.9 finns ytterligare en i raden av många artiklar baserade på undersökningar kring biodiversitetens betydelse för miljöns hälsa - samt även för hur "produktion" (det vi odlar och har utkomst från) blir bättre i en värld av mångfald. Man vet aldrig vad och hur mycket som hänger på en liten Belytinae-stekel.
Diapriidae:
SvaraRaderaCinetus sp. female
Briljant! Many thanks!
Radera