Det är svårt att höststäda trädgården. Så fort man petar i någonting dyker det upp ett kryp som måste fotograferas. Fatta att det blir omständligt och tidsödande.
Trädgården har blivit rent av risig den här sommaren. De delar där vi klipper gräset har av vissa anledningar förblivit oklippta under precis hela sommarhalvåret. Samtidigt har diverse grenar och kvistar kapats ur några träd. En del grenar och kvistar kapades på våren och olämpligt av dem lämnades i det allt högre gräset.
Jaja... Trimmern (el-modell) gav upp på våren och först i dagarna fick vi en ny på garanti. Vi har endast en handdriven gräsklippare och den behöver få arbeta i ganska kort gräs. Högvuxet gräs fullt av små kvistar är ingen höjdare för/med den gräsklipparen.
Så... därför! Gräset förblev orört. Vi har gjort annat. Punkt slut.
Men nu när trimmern återbördades (vi fick en ny) var det väl till slut läge att rensa gräsmattan från bråte och köra ner härligheten. Problemet är då förstås att alla dessa fuktiga grenar och kvistar nere i gräset numera bebos av många spännande små kräk.
Den här knappa 1,5 mm lilla klotspindeln (Theridiidae) är ett sådant exempel. Tyvärr var jag tvungen att ha blixten vinklad på ett visst sätt för att komma åt att fotografera spindeln, vilket gjorde att jag fick blixtreflektioner på lite galet ställe. Bakkroppens mönster blir därmed en smula svåruppfattat.
Fotograferandet var i övrigt även trixigt när jag genom sökaren försökte hänga med i spindelns skubbande längs grenens alla ojämnheter. Skärpedjupet är inte att leka med i den här förstoringsgraden och rörliga motiv blir förstås utmanande.
Juvenila - eller i det här fallet knappt ens det - spindlar har ofta ett mönster som inte överensstämmer med adulta exemplar. En viss antydan till släkte (el. t.o.m. art) borde man ändå kunna skönja även hos en så här liten individ. Men jag kunde inte komma på vad.
Fick dock en ganska spännande gissning (på fb) i form av Cryptachaea riparia (sandrörsspindel). Gissningen gjord av expertis. Varför är den spännande då?
Jo de absolut flesta fynden i landet är från sydkusten och skärgården ut mot Åland. Ett fynd finns i Vasa-trakten och ett annat någonstans i höjd med Närpes. I övrigt är det sandrörsspindelfyndöken norr om Raumo.
Men arten lever ett undanskymt liv och är därmed antagligen gravt underrapporterad. Om dessa bilder visar en liten sandrörsspindel är förstås också högst osäkert. Jag får försöka hitta vuxna exemplar framöver - kanske nästa sommar.