I början av den här bloggens existens plockade jag in lite bilder som togs under en arbetsresa till Akureyri på norra Island. Andra dagen på plats företog vi en bussresa till flera av de spektakulära platserna i den trakten (Dettifoss, Myvatn, Hverir, Dimmuborgir, osv.).
I bussen satt jag och funderade på vilka landlevande däggdjur som eventuellt kunde tänkas finnas på Island. Det är nämligen inte många och de enda jag med någon slags säkerhet vågade gissa på var fjällräv, brun råtta och husmus. De två sistnämnda är ju typiska följeslagare till oss människor och på det sättet inte särskilt intressanta. När jag frågade mina isländska kollegor var svaret att mindre skogsmus - Apodemus sylvaticus - lever vilt på ön. Den har troligen också kommit till Island med hjälp av människor och då i form av fripassagerare med de tidiga nybyggarna. Intill parkeringen vid utebadet i Myvatn hittade jag minsann också denna avlidna skogsmus.
Övriga landlevande däggdjur är:
Svart råtta. Också den en fripassagerare. Sägs inte ha etablerat sig och verkar tidvis inte alls finnas.
Ren. Införd på 1700-talet.
Mink. Införd som farmdjur på 30-talet. Förrymda exemplar lever vilt.
Isbjörn. Uppträder sporadiskt i enstaka exemplar. Vanligare under tidigare kalla perioder med år då isen sträckte sig tillräckligt långt söderut. De senaste åren har man rapporterat om några fall med utmärglade isbjörnar som kommit simmande norrifrån. Troligen är det ett resultat av att deras jaktmarker - isarna - krymper bort och de tvingas till desperata förflyttningar. De som kommit sig till Island är oftast i dåligt skick.
Fjällräv. förmodligen det enda "äkta" isländska landlevande däggdjuret då man antar att den lämnat kvar på ön direkt efter senaste istid.
Kanin. Importerad och förvildad. Ställvis ett bekymmer för lunnefåglarna då kaninerna vill ha fåglarnas bohålor.
Frånvaron av gnagare där borde ju då också återspeglas i fågelpopulationen? Främst rovfåglar som lever på andra fåglar? Och knappast ugglor?
SvaraRaderaIntressant frågeställning. Hittade denna fina sida:
SvaraRaderahttps://notendur.hi.is/yannk/indexeng.html
där också den här listan finns:
https://notendur.hi.is/yannk/1111.pdf
Tre häckande rovfåglar (havsörn, stenfalk och jaktfalk) och en enda uggla (jorduggla).
En del dagrovfåglar kan tydligen siktas tillfälligt men de har knappast mycket att hämta på ön.
Havsörnen känns väl ganska självklar, stenfalken är fågelspecialist och jag förmodar (utan att ha kollat) att jaktfalken inriktar sig en hel del på alkor och andra fåglar kring havsbandet. Hönsfåglar (som ripor) saknas ju.
Att jordugglan häckar där är ändå intressant. Rent landskapsmässigt är det säkert prima för ugglan men vågar man anta att den inriktar sig på fågelbyte i högre grad på Island än på annat håll?
Fjälluggla tycks vara den nästvanligaste ugglan (och vanligaste icke häckande) men det är väl främst övervintrande exemplar som siktas. Men de ska ju också äta. Undrar om skogsmössen räcker till.
Förutom brist på lämpliga byten är väl skogsbristen en annan begränsande faktor för rovfåglar (och ugglor) som annars möjligen kunde öka andelen fåglar i sin meny.
Missade mig lite där... Fjällripa finns ju faktiskt.
RaderaNär man läser vidare kan man också notera att fjällugglor kan ses över hela året men att de är sällsynta. 7-20 observerade exemplar per år. Häckningsförsök bl.a. 1973, 1998 och 2008.
RaderaPå Svalbard fanns det ursprungligen inte heller några gnagare. Men där har det kommit in en art av sork (Microtus epiroticus= Østmarkmusa på Norska), förmodligen via hö till hästar som användes i gruvorna. Med den kom också parasiten rävens dvärgbandmask (som nu också finns i Sverige). De få fjällugglor som passerar Svalbard brukar äta sjöfågel och ev unga gäss på sommaren, de tar ungar i bona och ibland stormfåglar som vilar på havet.
SvaraRadera