tisdag 20 mars 2018

Vargavinterveckorna. Del 11 - Snabbspolar framåt

Jag skrev i ett tidigare inlägg att det börjar blir tjatigt. Jag är själv lika tjatig som HSS Media. Och för att tjata vidare så kastar jag här upp 16 stycken utvalda inslag från perioden 10.3 till 19.3. Egentligen är det 30 st artiklar, notiser och reportage publicerade under dessa nio dagar. I medeltal tre vargrelaterade artiklar per dag. Här är en länk till allt och mycket mera.

Vargen och mannen möttes vid en husknut. Båda blev rädda och sprang åt varsitt håll. Vargen ska ha morrat och visat tänderna innan den drog iväg. Dödsdom.

Vargspår förbi hus i Näsby (Närpes). "Folk är rädda. Ingen vågar gå ut nästan".

Lång artikel om äldre vargjakter - speciellt den i Larsmo/Öja 1966. "Det var ordning och reda förr". Jo, förr var det minsann ordning och reda då man fick eliminera varje stackars varg som förirrade sig till våra trakter. Ordning och reda!

HSS Media vill lyfta fram åsikter som en del i tidningarnas debattmedverkan.

Vad ville redaktionerna åstadkomma med detta? Är det ett sakligt inlägg i den pågående debatten - en debatt som barkade åt fanders för länge sedan - eller en debatt som kanske aldrig haft annat än irrationell slagsida.

Mera information om vargen som sköts i Jeppo. Vi vill läsa om hur besten mötte sitt öde.

Östman vill visa krafttag och skaffa röster.

Nu följer vi med i obduktionen också. Ungvarg som högst antagligen försökt leta sig fram till ett lämpligt område bort från det befintliga bebodda reviret och på vägen råkat komma för nära. Egentligen finns det inget som skulle peka på att den här vargen egentligen haft ett onormalt beteende eller att den någonsin skulle bli farlig för människor. Men...

Vargdiskussion i Vasa. Jag tror jägarna har helt rätt. Alla vargar kan inte vara i samma område. Det är troligen därför som det är så många observationer just nu. Ungvargarna måste tränga sig fram mellan befintliga vargrevir och bebyggelse medan de försöker komma till platser där de får vara i fred för bofasta vargar och människosamhällen. Men det är kanske inte exakt det som jägarna menar med det uttalande som syns i rubriken.

Tänk om den där vargen egentligen var en järv? Får man ens antyda det?

Den skrämda vargen var säkert en varg. Men bilden av tassavtrycket är hämtad från reportaget om vargen som strök runt huset i föregående artikel. Tänk om det skulle råka vara ett järvspår det där?

Jag betvivlar inte att det blev darrigt. Tippar vargen också var hyfsat skärrad innan den hittade ut från Vasa.

Allvarligt på allvar alltså? Ohyggligt! Den har säkert grym tandvärk och borde nådaskjutas.

Elvis has left the building.

Vargar väljer alltid cykelvägen när de är hungriga. Typiskt.

Efter att eventuellt ha blivit jagad av typer på fyrhjulingar ute på isen i Larsmo och efter att ha tvingats bli föremål för allmän uppståndelse och folksamling förväntas den här [högst troligen unga] vargen bete sig "normalt".  Kom igen lite nu va! Den är ju förmodligen totalt slutkörd av all pågående mänsklig hysteri.

Edit: Det var inte "eventuellt". Vargen blev verkligen jagad med fyrhjuling. 


2 kommentarer:

  1. När YLE ändå försöker balansera lite genom att i alla fall använda sig av statistik över hur många som dödats av olika djur i Finland, så vågar man ändå inte nämna älgen, som naturligtvis toppar alla listor överlägset: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/20/fastingen-kallas-finlands-farligaste-djur-men-stammer-det-gor-vart-test-och-se-om https://svenska.yle.fi/artikel/2018/03/20/sorkar-och-hastar-dodar-fler-an-huggormar-men-statistik-biter-inte-pa-fobier

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att artikeln är konstig på många sätt.

    SvaraRadera