måndag 19 mars 2018

Vargavinterveckorna. Del 10 - Fel räv under nysnön

Ajaj! Det är illa. Inte kul när man gått och "fått biologer" som ställer till problem och som ska hålla på med att bedöma spår och skapa allmän oreda. Det blir en sådan svår eftersmak. Biologer kan också tränga sig in genom små hål i stängslen, så det är verkligen inte lätt att hålla dem borta. Hybridbiologerna är svårast. De beter sig inte normalt.

Spåret av framtassen mättes till 8,5 cm. Farmaren säger att en farmräv kan vara lika stor som en rödräv och rödrävar har framtassar på ca 5,5 - 7 cm. Verkligen en maffig farmräv de spårat.

Det snöade ymnigt på lördagen om jag minns helt fel. Jag är inte säker på att jag förstår väderkartan helt och hållet, men jag tror att siffrorna betyder att det skulle komma minst 12 cm snö (se nedan). Eller var det decimeter?


Ville de det? Hur vet man det? Jo det vet man för att de är biologer. Frågorna kan omöjligt ha något med normal professionell nyfikenhet eller hjälp inför spårbedömningen att göra. Typiskt biologer... hålla på och ställa irrelevanta och besvärliga frågor på det där viset.

Inte för att vi ju vill att det ska vara varg som dödat farmrävarna... men nu är det ju helt enkelt bara så som det är... tveklöst... så är det bara... inte för att vi vill... men för att det måste vara så... för det kan inte finnas andra alternativ... och vi ska inte söka andra alternativ heller... inte för att vi inte skulle vilja... men bara för att... det är så onödigt...

Det torde väl finnas en del exempel på hundar som slitit i rävar genom gallren. Åtminstone är det sådant snack som figurerat tidigare under åren. Vad är det som säger att det inte råkade vara hund den här gången då?

Inte riktigt rätt där. Rovdjur är ingen klass. Däremot är däggdjur en klass och då ingår ju fladdermössen där också. Humlor (släktet Bombus) är heller ingen klass men ingår förstås i klassen Insecta. Spindlar är en ordning (Araneae) i klassen spindeldjur (Arachnida). Det blir omtent för din del. Skärpning!

Skulle det råka sig så att din kommentar har något med professioner att göra (eller rent av raljant kritik mot Fritzén), kan du fråga vilka klasser rovdjursobservatören och poliserna har forskat närmare i.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar