söndag 11 mars 2018

Nyhetsrelaterad blogguppdatering

Den senaste tiden har det varit villervalla av oanat slag i medierna. Jag tänker förstås på nyheter som berör den här bloggens ämnesflora. Då tror du kanske att det handlar om Fågelmelodifestivalen 2018 och all hysteri kring den - men nej. Det är faktiskt vargarna i Österbotten jag åsyftar.

Spårobservationerna har eskalerat i antal och nyhetsartiklarna i takt med det. Sedan kom intervjuer (Vbl & ÖT) med vargspårare som rörde till föreställningarna och i går fälldes en varg som tidigare fått en jobbpendlare att vända på klacken hemma vid stugknuten.

Med tanke på att jag ägnat en del inlägg åt dylika frågor tidigare så vore det rimligt att jag "följer upp" mig själv med kommentarer kring dessa aktuella lokala händelser. Alla ingredienser är ju högst intressanta.

Visst finns det i planerna. Samma gäller fortsättningen på inläggen om gråbruna siskor

Redaktionen har dessutom den senaste veckan varit utslagen av betydligt mindre organismer än varg. Immunsystemet fick jobba stenhårt några dagar innan personalen i prefrontala cortex slutligen grep in och övertalade alla instinktjunkies i de andra hjärnkontoren att veckla ut min kropp ur fosterställning och masa mig iväg till en läkare - som i det här fallet skrev ut alldeles väl befogat antibakteriellt medicinpreparat. Därmed har alltså produktionskapaciteten legat på noll även vad materialinsamling och inläggsförberedelser anbelangar.

Men som en liten naturrelaterad hoppsan-nyhet kan jag nämna att trädgården - precis när raderna ovan skrevs - fick påhälsning av en tallbit-hona (Pinicola enucleator) - som var i sällskap med en liten grupp domherrar. Det är första tallbiten som observerats här. Ett nytt gårdskryss. Tog fram kameran och gick ut men flocken hade av någon anledning dragit precis innan jag öppnade ytterdörren. Hurra ändå!

2 kommentarer:

 1. Avsikten med att skyddsjakt på varg är att vargen som art skall få en rädsla för människor. I det här aktuella fallet har andra vargar nu lärt sig att de inte bör vistas på en mosse, för då kan de bli skjutna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en viss poäng i det du skriver jo.

   Det finns en del intressanta detaljer i rapporteringarna kring den skjutna vargen och dem ska jag förstås återkomma till i ett senare inlägg. Men det tar väl några dagar innan jag är där.

   Radera