onsdag 24 januari 2018

Varg, "Sven" och Yle:s moderering

I grund och botten litar jag oftast på att YLE:s kommentarsmoderering är saklig och bra. Nu som då brukar dock tvivlet slå rot. Speciellt när mina egna objektiva, respektfulla och alldeles genomkorrekta kommentarer inte klarar YLE:s filter - trots att jag faktiskt skriver under eget namn och alltså inte anonymt. Sådant skapar lägen då jag blir fullständigt butthurt.

Så för att sprida mitt berättigade missnöje har jag petat ihop detta inlägg.

18.1 hade YLE denna artikel som handlade den där påkörda vargen vilken senare visade sig vara en hund. Under artikeln hade signaturen "Sven" följande kommentar (nedan).

Svens lilla historia är ju ganska märklig minst sagt. Men låt mig inte fastna i det just nu...

Tidigare i dag (24.1) kom den tusende vargartikeln på typ två veckor. Här är den.
Plötsligt syns signaturen "Sven" än en gång och här nedan är hans nya kommentar. Under den finns en annan kommentar som fick hänga på i samma skärmdump. Jag återkommer till den längre fram.

Dessa två kommentarer av signaturen "Sven" fick mig att (ca kl. 17:15) skicka in en stilla undran. Kommentaren formulerades så här.

-----

@Sven 24.01.2018 - 11:45:
Nu är jag galet förbryllad. 
Under YLE-artikeln "Efterspaningarna efter den påkörda vargen i Vörå avbröts – vargen hittades inte" 18.1, skrev signaturen Sven (18.01.2018 - 11:29) följande kommentar:
"Hände mig en gång på 80 talet då jag var ute i skogen. En skadad varg kom fram och bet mig i benet innan jag hann avliva den. Det visade sig att det var grannens hund men den liknade en varg så jag vet hur det kan gå."
Sex dagar senare (här ovan) skriver samma signatur: "Jag har själv råkat illa ut av en varg. Blev biten i benet och tvingades avliva vargen i självförsvar."

En uppsjö frågor följer på detta men här kommer ett litet urval.
- Finns det två personer som under samma signatur berättar att han blivit biten i benet varpå "vargen" avlivats?
- Om det är samma person... varför var det ingen hund i samband med den andra kommentaren? Eller har samma person bitits två gånger i benet varav det var grannens hund den ena (första) gången? Skedde vargbettet i tidpunkt mellan de två kommentarerna?
- Och om det var grannens hund... vad är poängen med hundbett i en vargdebatt?

Kan knappt bärga mig i väntan på svar.

-----

Nä, denna kommentar tog sig inte genom modereringen. Antagligen är tonen i min kommentar aningen - eller alldeles - för raljant vilket sannolikt bryter mot punkterna "respekt och artighet mot de övriga kommentatorerna" (plock ur YLE:s kommentarsregler nedan i rött).

- Kommentaren ska gälla ämnet ifråga. Håll dig alltså till sak och motivera din åsikt!
- Respektera andra människors privatliv. Gå inte ut med påståenden om andra människor.
- Följ lagen, håll en god ton, visa respekt och artighet mot de övriga kommentatorerna.
Signaturen "Gumman" tycks ändå tillåtas hålla en raljant attityd gentemot dem hon(?) kallar "vargförespråkare". Men dessa har kanske inte skrivit kommentarer, så då är det OK att raljera. 
Dessa miljödebatter (vargar, skarvar, flygekorrar, osv.) är sannerligen fyllda av alster producerade i direkt anslutning till någon total resonemangskollaps. Därav min senaste julkalender - som ju kunde fortsätta året runt eftersom nytt material produceras snabbare än man hinner säga rappakalja.

Och sedan tillåter inte YLE mig att ens nafsa Sven i byxbenet när jag kämpat så heroiskt med hövligheten för att undvika allvarligare bett. 
Som sagt. Nu är jag fullständigt butthurt.

Edit 25.1 kl. 07:32: Tji fick jag! Kommentaren finns nu sent om sider plötsligt under artikeln och detta blogginlägg är därmed i stort sett överflödigt. Jag var för hastig på gröten helt enkelt. Men så blir det när man börjar bli en gubbe som vet bäst och absolut ska medvetandegöra världen om att så är fallet. Andra kommentarer skrivna senare än min hade publicerats - därav mitt antagande om modereringen.

Edit 26.1 kl. 08:17: Fick svar. Edit 2.2.2018 kl. 13:00: Jag kan ju bara inte hålla mig från att även plocka in nästa avsnitt i denna fantastiskt underhållande serie uttalanden. I dagens varg-nyhet från YLE kommenterar signaturen "Sven" nämligen än en gång. 


Edit 12.2.2018: Måste säga att jag har allt svårare att hålla mig för skratt. Detta för ett par dagar sedan i den här artikeln Kom ihåg att det fortfarande handlar om grannens hund och att de "fräna" kommentarerna alltid bara påmint honom om det..


Edit 21.2.2018: Signaturen Sven överträffar sig själv i varje kapitel av den här fantastiska följetongen. Efter denna artikel publicerad tidigare i dag matar han på med följande kommentar och  historien blir allt mer raffinerad.2 kommentarer:

  1. Det är intressant att se vilka rubriker den minsta vargnyhet får i YLE. Däremot nämnde man t ex inte att en älg attackerade barn i Luleå i Sverige i helgen http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6878708

    SvaraRadera